Kutatás

2022.09.12. 09:42

Jobboldalinak vallják magukat a fiatalok

Az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. friss kutatása az első szavazói korban lévő fiatalok politikai értékorientációját vizsgálta. A vizsgált korcsoport körében másfélszer annyian sorolják magukat a jobboldalra, mint a baloldalra.

Mértéktartás jellemzi a fiatalok világnézetét

Forrás: Shutterstock

A 18–21 éves fiatalok inkább jobboldaliként határozzák meg magukat – derült ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. friss kutatásából. 

A vizsgált korcsoport körében másfélszer annyian (36 százalék) sorolják magukat a jobboldalra, mint a baloldalra (24 százalék). A konzervatív-liberális tengelyen fordítottak az arányok: 26 százalék inkább konzervatívnak, míg 31 százalék inkább liberálisnak vallja magát. A mérsékeltek pedig kiugró arányban, háromszor annyian (46 százalék) vannak, mint a magukat inkább radikálisként (15 százalék) azonosítók.

A kutatás eredményei tükrében a fiatalok jellemzően jobboldaliként, mérsékeltként és inkább liberális szemléletűként tekintenek magukra. 

További szempontokat nyújt az eredmények értelmezésében a 2020-as nagymintás ifjúságkutatás. A 8000 15–29 éves magyarországi fiatallal készült interjú alapján – hasonló értékskálák mentén – egy határozottan mérsékelt, a nemzeti szuverenitás orientációját mutató, inkább liberális, a jobb- és baloldal tekintetében megosztott ifjúság mutatkozott meg.

Radikalizmus helyett mértéktartás jellemzi a fiatal nemzedék világnézetét.

Jól érzékelhető tehát, hogy a fiatalok önmeghatározásában a „jobboldali”, a „mérsékelt” és a „liberális” nem egymást kizáró fogalmak, ugyanakkor az is kirajzolódik, hogy tartózkodnak a szélsőséges politikai irányzatoktól.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban. A reprezentatív címlistát azok a 18 és 21 év közötti fiatalok alkották, akik először vettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

További információért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában