V4

2022.11.25. 08:22

Orbán Viktor: Ukrajnát pénzügyileg támogatjuk, de nemet mondunk a közös adósságra

Orbán Viktor a visegrádi országok miniszterelnöki csúcstalálkozójáról osztott meg fényképeket és videót a közösségi oldalán.

Orbán Viktor a V4-csúcstalálkozón Kassán

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökeivel tartott megbeszélést a közös kihívásokról, az illegális migrációról, az energiaválságról, a gazdasági recesszió megakadályozásáról, valamint a külső schengeni határok védelméről.

A magyar kormányfő a találkozót követően Ukrajna támogatásáról is beszélt. Elmondta: 

Magyarország támogatja Ukrajnát pénzügyileg, erre a pénzt már el is különítette, de azt nem támogatja, hogy az Európai Unió eladósítsa magát.

Kiemelte: az ukránok pénzügyi támogatását illetően Magyarország időben jelezte az álláspontját az Európai Bizottságnak, „előre szóltunk, hogy mi támogatjuk Ukrajna pénzügyi megsegítését”, ez helyes és szükséges. Azt is jelezték, hogy Magyarország az ebből ráeső pénzügyi terhet vállalja – tette hozzá.

Hangsúlyozta: 18 milliárd euróról van szó, az ebből Magyarországra eső részt a kormány már elkülönítette a költségvetésben, és ezt a pénzt oda fogja adni az ukránoknak. Az erről szóló tárgyalásra pedig már felhatalmazták a külügyminisztert – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában