Hárman meghaltak

2022.12.20. 15:46

Felrobbant a Testvériség gázvezeték (videó)

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj-Pomari-Ungvár (Testvériség) gázvezeték csuvasföldi, oroszországi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

A hírről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj-Pomari-Ungvár (Testvériség) gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

Noha a Testvériség gázvezetéknek van magyarországi leágazása is, de hazánk 2021 óta ezt nem használja, mi a Török Áramlaton keresztül kapjuk az orosz gázt.

A robbanás alig fél nappal az uniós gázársapka-javaslat elfogadása után történt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában