Migráció

2023.03.31. 12:24

A népesség tíz százaléka már bevándorló hátterű Franciaországban

A franciaországi népesség nagyjából tíz százalékát tették ki a bevándorlók 2021-ben – közölte az INSEE francia nemzeti statisztikai intézet csütörtökön.

Illegális bevándorlók sátortábora a párizsi legfelsőbb közigazgatási bíróságként működő Conseil d'Etat előtt 2022. december 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

A hétmillió bevándorló több mint egyharmada, 36 százaléka érkezése óta megszerezte a francia állampolgárságot. 

Csaknem felük, 47,5 százalékuk Afrikában, 33,1 százalékuk Európában, 13,6 százalékuk pedig Ázsiában született.

Származási országaik sorrendben a következők: Algéria (12,7 százalék), Marokkó (12 százalék), Portugália (8,6), Tunézia (4,5), Olaszország (4,1), Törökország (3,6) és Spanyolország (3,5).

Átlagosan egy kivándorló jut négy bevándorlóra. A kivándorlók többsége felsőfokú tanulmányai befejezése után távozik az országból.

Franciaországban jelenleg viták folynak egy új bevándorlásitörvény-javaslatról, amely megkönnyítené a nemkívánatos bevándorlók kitoloncolását, elsősorban azokét, akik bűncselekményt követtek el.

 

 A javaslat célja emellett a munkaerőpiac szabályozása a feketén foglalkoztatott illegális bevándorlók kiszűrésére.

A törvényjavaslatot a bal- és jobboldal egyaránt bírálja. A jobboldal – amely azt szeretné, hogy csökkenjen a bevándorlók száma – azért, mert túl enyhének, a baloldal pedig azért, mert túl szigorúnak találja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában