Vádemelés

2023.04.04. 07:58

Kedden jelenik meg a New York-i bíróságon Donald Trump

Ma ismertetik Donald Trump volt amerikai elnökkel az ellene felhozott 34 vádpontot New Yorkban. A republikánusok kiállnak Trump mellett.

Donald Trump volt amerikai elnök a New York-i Trump-toronyba érkezik 2023. április 3-án, egy nappal bírósági meghallgatása előtt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bryan Woolston

A volt amerikai elnököt hivatalosan üzleti iratok meghamisítása miatt idézték be - idézi fel a Magyar Nemzet

Bármely New York-i vádlott számára, legyen az szegény vagy befolyásos, a büntetőjogi vádakra való válaszadás azt jelenti, hogy ujjlenyomatot vesznek tőle, fényképet készítenek róla, alapvető kérdéseket tesznek fel – megkérdezik például a nevét és születési dátumát –, és vádat emelnek ellene. A vádlottakat általában több órán át tartják fogva. Önfeladás esetén ez rövidebb, elfogás és letartóztatás esetén hosszabb. 

A lap szerint Trump esetében minden bizonnyal komolyan bele kell nyúlni a szokásos ügymenetbe. A volt elnököt szinte biztosan minden lépésnél – attól a pillanattól kezdve, hogy őrizetbe veszik, egészen addig, amíg meg nem jelenik a bíró előtt – az amerikai titkosszolgálat fegyveres ügynökei kísérik majd. A törvény szerint nekik kell őt mindenkor megvédeniük. 

Donald Trump körül egy 2016-os ügy miatt „áll a bál”, amikor állítólag ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárral fizette le Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatásáért cserébe, ám mindezt kampánypénzből. Trumppal ma ismerteti a bíróság az ellene felhozott 34 vádpontot. 

A Mandiner szerint a volt elnök várhatóan óvadék ellenében szabadlábra kerül. 

Az ellene felhozott vádakat a meghallgatáson hozzák nyilvánosságra, amelyet helyi idő szerint 14:15 körül tartanak. Ügyvédei már közölték, hogy Trump ártatlannak fogja vallani magát.

A lap arról ír, hogy a volt elnök kedd este visszatér floridai otthonába, Mar-a-Lagóba, ahol helyi idő szerint 20:15-kor tervezi elmondani beszédét. Trump hétfőn érkezett magánrepülőjével New Yorkba. Úgy tudni, hogy a hétfő estét a Trump Towerben töltötte, ahol jogi tanácsadókkal konzultált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában