Aggasztó

2023.06.23. 09:48

Képtelen leállni a pénzszórással az Európai Bizottság vezetése

Képtelen leállni a pénzszórással az Európai Bizottság vezetése. A brüsszeliták most még több pénzt követelnek a tagállamoktól, hogy tovább önthessék a pénzt Ukrajnába, ahol a háború mellett a korrupció is jelen van. A tagállamok azonban egyre inkább zúgolódnak – írja a V4NA.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletre érkezik a kétoldalú megbeszélésüket követően Kijevben 2023. május 9-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az uniós tagállamok a következő négy évben összesen ötvenmilliárd euró, vagyis mintegy tizenkilencezermilliárd forintnyi segélyt nyújtsanak Ukrajnának.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke ezt azután jelentette be, hogy felülvizsgálták a 2027-ig tervezett költségvetést. Brüsszel lényegében azt várja most a tagállamoktól, hogy lényegesen több pénzt fizessenek be a közös kasszába, hogy az EU tovább finanszírozhassa Ukrajnát és egyéb pénzszóró tevékenységeit.

A költségvetés módosításához azonban szükség van valamennyi tagország támogatására.

Az EU nettó befizetőinek számító országok pedig már most világossá tették, hogy eltekintenének a nagyvonalúságtól, és helyette 

inkább takarékoskodásra kérnék az Európai Bizottságot.

 Németország például egyenesen kijelentette, hogy

nincs több pénz az Európai Uniónak.

Christian Lindner német pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott: nem tudnak további hozzájárulásokat nyújtani a brüsszeli költségvetésnek, akkor sem, ha az EU 2027-ig tartó büdzséjét nagyrészt kimerítették az Ukrajnának nyújtott bőséges segélycsomagok. A német költségvetés helyzete szűkös – mondta az FDP politikusa a Deutsche Presse-Agenturnak és a brüsszeli European Newsroom munkatársainak adott interjúban.

„Tekintettel a nemzeti költségvetésünkben szükséges megszorításokra, jelenleg nem tudunk további hozzájárulásokat jegyezni az Európai Unió költségvetésébe”

– fogalmazott Lindner. De más tagállamok is hasonló helyzetben vannak. Korábban már az IMF is figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy inkább takarékoskodnia kellene a pénzzel, mintsem újabb forrásokat felszabadítani.

A V4NA megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy pontosan mennyi pénzt fordított eddig Ukrajna megsegítésére a háborúban, mostanáig azonban nem válaszoltak Brüsszelből.

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában