Unió

2023.06.27. 14:28

Nacsa Lőrinc: az Európai Unió alapvető érdeke a bővítés

Az Európai Unió biztonsági, gazdasági és politikai érdeke a bővítés - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának (AFET) a nemzeti parlamentek külügyi bizottságainak delegáltjaival kibővített ülését követően kedden az MTI-nek.

MW

Nacsa Lőrinc szerint Magyarország számára nem elfogadható, hogy a bővítési folyamat késlekedése miatt meggyengülhet az Európai Unió

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Nacsa Lőrinc telefonon nyilatkozva aláhúzta: már nemcsak az a mondás igaz, hogy az Európai Unió erősebb lesz a bővítés által, hanem az is, hogy minden késlekedéssel eltöltött hónappal gyengül.

Magyarország számára nem elfogadható, hogy a bővítési folyamat késlekedése miatt meggyengülhet az Európai Unió. Biztonsági szempontból, háborús időkben, a migráció jelentette kihívások közepette alapvető érdekünk a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása

- fogalmazott a honatya.

A KDNP frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy Horvátország tíz évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta eggyel csökkent az Európai Unió tagállamainak száma, ami szavai szerint "szégyenteljes bizonyítvány" az EU számára.

A magyar parlament szakértők küldésével segíti a csatlakozni kívánó országokat a szükséges kritériumok teljesítésében, és számos program felhasználásával támogatja az Európai Unióba törekvő országok parlamentjeit. Ez igaz az unió keleti és a déli szomszédságában fekvő partnerországokra egyaránt.

Magyarország a bővítés témáját mindig a felszínen tartja az Európai Unióban, és javasolja a schengeni csatlakozást a nem uniós tagországok számára is.

 Legfontosabb célja, hogy felgyorsítsa a bővítési folyamatokat, és az, hogy ne szenvedjen további késlekedést a nyugat-balkáni országok uniós integrációja - tette hozzá Nacsa Lőrinc.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában