Spanyol választások

2023.07.24. 07:20

A konzervatív Néppárt a parlamenti választások győztese

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) győzött a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a párt madridi székházánál hétfő hajnalban arról beszélt, megpróbálnak kormányt alakítani annak ellenére, hogy nem szereztek abszolút többséget a parlamentben.

MW

A konzervatív Partido Popular (Néppárt) vezetője és jelöltje, Alberto Nunez Feijoo (balra) Cuca Gamarra (középen) és Isabel Diaz Ayuso (jobbra) mellett integet a PP madridi székházának erkélyéről a 2023. július 23-i spanyol parlamenti választások után

Forrás: AFP

Fotó: OSCAR DEL POZO

A szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az eddigi legnagyobb ellenzéki párt 120 képviselői helyet szerzett meg a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, 37-tel többet korábbi mandátumainál.  

A most befejeződött ciklusban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 72 szenátort ültethet a felsőházi parlamenti patkóba, 21-gyel kevesebbet, mint eddig.    

Elvesztette két mandátumát, és nem került be a szenátusba a jobboldali VOX párt. A nagy országos pártok közül nem nyert helyet a felsőházban a Sumár nevű, újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő formáció sem.   

A 266 tagú felsőházba a korábbi tizeneggyel szemben ezúttal kilenc párt jutott  képviselethez. A többi ötvennyolc szenátort az autonóm tartományok parlamentjei delegálják.   

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új parlament alsó- és felsőháza is.   

A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeztek parlamenti választásokat. A voksolásban a jogosultak 70 százaléka, több mint 24 millió ember vett részt.  

A részvételi arány 70,18 százalékos volt, több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal. Négy évvel ezelőtt a jogosultak 66,23 százaléka voksolt.  

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új összetételű parlament, majd a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról, amelyhez legalább 176 mandátumra lesz szükség.

A Néppárt megpróbál kormányt alakítani a parlamenti többség hiánya ellenére

A spanyolországi választásokon győztes konzervatív Néppárt megpróbál kormányt alakítani annak ellenére, hogy nem szerzett abszolút többséget a parlamentben - jelentette ki Alberto Núnez-Feijóo pártelnök hétfő hajnalban, miután köszönetet mondott támogatóinak a párt madridi székházánál.

Alberto Núnez-Feijóo hangoztatta, a spanyolok szavazataikkal azt üzenték a pártoknak, hogy folytassanak párbeszédet. "A legtöbb szavazatott kapott párt jelöltjeként kötelességem megnyitni a párbeszédet, és megpróbálni kormányozni országunkat a választási eredményeknek megfelelően" - fogalmazott.   

Hangsúlyozta: "senki se essen kísértésbe, hogy akadályozza ezt a folyamatot", és a pártok közül külön nevesítette a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában