Ukrán válság

2023.11.04. 07:00

Patthelyzetbe jutottak a kiterjedt front mentén a hadviselő felek

619. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Orosz rakétatámadás 

Egy nő meghalt, és legalább két ember megsérült, miután az orosz erők rakétatámadást mértek Ukrajna poltavai régiójára - közölte Filip Pronin kormányzó november 4-én.

Pronin szerint a sérültek között két gyermek is van.

Dnyipróra mért csapást az orosz hadsereg 

Szerhij Liszak, Ukrajna Dnyipropetrovszki területének kormányzója november 4-én robbanásokról számolt be Dnyipróban, hozzátéve, hogy az orosz erők egy infrastrukturális létesítményt támadtak. Az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok.

Állítólag magas rangú parancsnokot vált le Zelenszkij 

Volodimir Zelenszkij elnök állítólag Rusztem Umerov védelmi miniszter kérésére leváltotta Viktor Horenko-t, a különleges műveleti erők parancsnokát - jelentette az Ukrajinszka Pravda november 4-én az elnöki hivatal helyettes vezetőjére hivatkozva.

Khorenko az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy a médiából értesült elbocsátásáról, és meglepődött.

Herszon városát támadták az oroszok 

Az ukrajnai Herszon városát november 4-én ért orosz csapás során megsérült egy 82 éves nő, egy 84 éves férfi és egy másik nő - közölték az ukrán hatóságok.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott a legutóbbi segélycsomagért

 Az ukrán elnök köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a legutóbbi katonai segélycsomagért. Aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a támogatásnak mostantól időkorlátja lehet.

Ennyit költött az amerikai kormány Ukrajna biztonsági támogatására

A Pentagon adatai szerint a Biden-kormányzat közel 44 milliárd dollárt költött Ukrajna biztonsági támogatására azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát.

Egy felmérés szerint az amerikaiak 41%-a úgy véli, hogy az USA túl sokat tesz Ukrajna megsegítésére.

Az ukrajnai infrastruktúrát érő orosz támadások ezen a télen is komoly nehézségeket okozhatnak az ukrán civileknek.

A hadviselő felek patthelyzetbe jutottak a kiterjedt front mentén

Lépésről lépésre veszítjük el a háborút. Minél tovább tart ez a statikusság, nekünk annál rosszabb

– mondta az AFP-nek egy ukrán katona.

Az ukrán hadsereg és az ország keleti és déli részét megszálló orosz erők közötti frontvonal tavaly november óta alig mozdult el, az ismételt orosz csapások és az ukrán ellentámadás ellenére is.

Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok a héten azzal a tőle szokatlanul őszinte kijelentéssel állt elő, hogy a hadviselő felek patthelyzetbe jutottak a kiterjedt front mentén.

Von der Leyen ígérete szerint az EU kiáll Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU ki fog állni Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges. Az X-en tette közzé:

Azért vagyok itt, hogy megvitassam Ukrajna uniós csatlakozási útját.

Von der Leyen hozzátette, hogy az orosz invázió óta hatodik ukrajnai látogatása során az Oroszország elleni új uniós szankciócsomagról is tárgyalni fog, amely többek között az orosz gyémántokra vonatkozó tilalmat is magában foglalná.

Meglepetéslátogatás Kijevben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton Kijevbe érkezett, miután az EU várhatóan a jövő héten jelentést nyújt be Ukrajna tagságra irányuló pályázatának előrehaladásáról – közölte egy ukrán törvényhozó. Jaroszlav Zheleznyak parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján közölte, hogy von der Leyen várhatóan felszólal az ukrán parlamentben.

A szerdán esedékes uniós értékelés várhatóan részletezi majd, hogy Ukrajna mennyire haladt előre a különböző gazdasági, jogi és egyéb kritériumok teljesítésének tekintetében.

Ukrajna, amely napokkal Oroszország 2022. februári teljes körű orosz inváziója után kérte felvételét az EU-ba, a kereskedelmi blokkhoz való csatlakozást tekinti elsődleges prioritásnak.

Az EU 27 tagjának decemberi csúcstalálkozóján kell döntenie arról, hogy engedélyezik-e Kijevnek a csatlakozási tárgyalások megkezdését, amihez a blokk összes tagjának egyhangú támogatására van szükség.

Ukrajna pályázatának csütörtökön lendületet adott, amikor Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy bízik abban, hogy a blokk a jövő hónapban elő fogja mozdítani Ukrajna kérelmét.

A tagsági tárgyalások általában évekig tartanak, és kiterjedt jogi, politikai és gazdasági reformokkal járnak.

Lehallgatott telefonbeszélgetésből derült ki, mi az oroszok újabb célpontja

Az orosz erők most az avdijivkai szénbánya elfoglalására összpontosítanak a város polgármestere szerint. Vitalij Barabas polgármester elmondta, hogy egy lehallgatott hangfelvételből derült ki, hogy Moszkva most ezt célozza.

Az ukrán vezérkar péntek esti jelentésében közölte, hogy erői 17 támadást vertek vissza Avdijivka és környéke ellen.

Ukrán katonai tisztségviselők szerint a tél közeledtével újabb, az infrastruktúra elleni támadásokra kell számítani az egymástól távol eső régiókban. A vezérkari jelentés azt is közölte, hogy az ukrán erők hét támadást vertek vissza Kupjanszk közelében, egy északkeleti városban, amelyet először Oroszország foglalt el, de az ukrán erők tavaly év végén egy gyors ütemű offenzíva során visszafoglaltak.

Az orosz hadsereg a keleti Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosít, miután a 2022. februári invázió első napjaiban felhagyott eredeti céljával, Kijev elfoglalásával.

Az orosz erők májusban, több hónapos harcok után elfoglalták Bahmut városát, október közepe óta pedig támadásaikat Avdijivka, Donyeck potenciális kapuja ellen összpontosítják.

Oroszország kiutasította egy bolgár tudósítót

Oroszország megfosztotta akkreditációjától Angyal Grigorovot, a Bolgár Nemzeti Rádió moszkvai tudósítóját, és kiutasította az országból. A lépés azután történt, hogy Bulgária nemzetbiztonsági okokból kiutasított egy orosz újságírót. Bulgária szerint Alekszandr Gatsak, az állami tulajdonú Rosszijszkaja Gazeta tudósítója „veszélyt jelent a nemzetbiztonságra”.

Moszkva közölte, kész fontolóra venni a Bolgár Nemzeti Rádió munkatársának visszaengedését, ha Bulgária ismét akkreditálja a Rosszijszkaja Gazeta tudósítóját.

Washington és Brüsszel békét kötne

Amerikai és európai tisztviselők a színfalak mögött elkezdtek tapogatózni Kijevben azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetséges béketárgyalásokat folytatna az ukrán vezetés Moszkváva a háború lezárásának érdekében – állítja egy magas rangú amerikai tisztviselő az NBC Newsnak, írja a Magyar Nemzet. A nyugati „nyomásgyakorlás” tényét korábban egy másik, a tárgyalások menetét ismerő amerikai forrás is megerősítette.

Az információk szerint már nagy vonalakban körvonalazódott az is, hogy mit kellene feladnia Ukrajnának egy ilyen egyezség megszületéséhez.

Mint azt a források állították, a megbeszélések egy részére a múlt hónapban, az Ukrajnát katonailag támogató több mint ötven nemzet – sok NATO-tagállam – védelmi tisztviselőinek találkozóján került sor. – A tárgyalások ténye azt jelenti, hogy a Nyugat elismerte az ukrajnai katonai kudarcot, valamint az Egyesült Államokban és Európában jelenleg fennálló politikai folyamatokat – utalt az NBC Newsnak nyilatkozó egyik tisztviselő az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra.

A Nyugat, s főként Washington egyik legnagyobb aggodalma, hogy Kijev egész egyszerűen ki fogy a katonákból.

A teljes cikkért kattintson.

Átalakítja a vezérkart az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában bejelentette, hogy átalakítást rendelt el az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoki struktúrájában.

Szerhij Lupancsuk ezredest nevezte ki az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erőinek új parancsnokává, akit nagy harci tapasztalattal rendelkező tisztnek nevezett. Szerinte ő a megfelelő embernek, aki nagyobb hatalmat tud adni a különleges műveleti erőknek.

Viktor Horenko tábornok, aki a Különleges Műveleti Erőket irányította, továbbra is különleges feladatokat lát el az ukrán védelmi minisztérium védelmi hírszerzésének részeként, de egyéb részleteket nem árult el feladatáról az elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 3-án az ukrán–magyar határszakaszon 6583 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6539 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 83 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt pénteken:



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában