Felajánlások

2023.11.20. 15:29

Rekordközeli eredménnyel zárult az élelmiszerbank hétvégi adománygyűjtő akciója

Az országszerte 153 településen, 356 áruházban zajló eseményen 342 ezer kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze a felajánlásoknak köszönhetően.

MW

Forrás: Facebook/Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Rekordközeli eredménnyel zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciója a hétvégén: az országszerte 153 településen, 356 áruházban zajló eseményen 342 ezer kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze a felajánlásoknak köszönhetően.

A tavalyi visszaesés után 42 százalékkal több felajánlás érkezett idén, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilogrammos rekordot - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy idén a tavalyinál harminccal több áruházban fogadták az adományokat, és hogy a hagyományosan nagy mennyiségben érkező liszt és cukor felajánlását idén nem nehezítette mennyiségi korlát. A növekedés legfontosabb oka mégis egyértelműen a lakosság fokozódó adakozási kedve volt, közülük is a fiatalok és a nyugdíjas korosztály bizonyult leginkább szolidárisnak - tették hozzá.

Az adományokból az élelmiszerbank 6500 önkéntes segítségével 68 ezer élelmiszercsomagot állít össze és juttat el a nélkülözőkhöz - hangsúlyozzák a közleményben.

A legtöbb felajánlás idén is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, ugyanis ebben a térségben található a legtöbb áruház. A rangsorban utánuk Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következnek.

Az átadott termékek között a liszt volt a legnépszerűbb 20 százalékkal, de cukorból, tésztából, étolajból és rizsből is többtízezer kilogramm érkezett. Eközben csökkent a tartós tej, a konzervek és a bébiételek mennyisége - áll a közleményben.

Azt írták, a támogatók biztosak lehetnek benne, hogy adományaikkal a helyben élőket segítik. Az összegyűjtött élelmiszereket ugyanis az élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben.

Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból - olvasható a közleményben.

A tájékoztató szerint az adománygyűjtés online felületeken is tovább folytatódik. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Honlapjukon 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat lehet vásárolni a nélkülöző családok részére.

A Tesco emellett áruházaiban a hétvégén összegyűjtött élelmiszerek értékének 20 százalékát ajánlja fel pénzadomány formájában, amivel az élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul - teszik hozzá.

A hétvégi akcióból összeállított 68 ezer élelmiszercsomag mellett az egyesület az év utolsó két hónapjában 500 ezer adománycsomagot szeretne rászorulókhoz juttatni, amit elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani.

A napi szintű élelmiszermentéshez is várják önkéntesek jelentkezését, valamint magánszemélyek és vállalatok támogatását - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában