Természeti katasztrófa

2023.12.21. 23:04

Csillapodott a hétfőn kitört izlandi vulkán

Csillapodott a hétfőn Izlandon kitört vulkán lávafolyama, jelenleg nincs látható vulkáni tevékenység – közölték szakemberek a terület fölött végrehajtott csütörtöki reggeli repülés után, írja az MTI.

MW

Az Izlandi Egyetem kutatói vizsgálják a felszínre törő lávát a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2023. december 19-én, miután előző este 3,5 kilométeres repedés keletkezett a földfelszínen

Forrás: MTI/AP

Fotó: Marco Di Marco

Az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő vulkán hetek óta fokozódó szeizmikus tevékenység után hétfőn tört ki, több mint 100 méter magasba forró hamut és lávát kilövellve.

A lávafolyam folyamatos mérséklődése – szakemberek szerint – csökkenti az esélyét egy olyan nemzetközi légiközlekedési káosz kialakulásának, amelyet egy másik, ugyanezen a szigeten található vulkánkitörés idézett elő 2010-ben.

Az izlandi meteorológiai szolgálat csütörtöki közleményében azt írja, hogy a lávaáradat az éjszaka folyamán láthatóan csökkent, de még túl korai lenne befejezettnek nyilvánítani a kitörést.

A tűzhányó fölött átrepülő tudósok megerősítették, hogy nem észlelhető vulkáni aktivitás, és úgy tűnik, hogy a tűz kialudt a kráterekben, de a lávamező továbbra is izzik

– áll a szolgálat közleményében.

A hétfői kitörés 3,5-4 kilométeres repedést hasított a földfelszínbe három kilométerre északra Grindavík halászvárostól. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavík négyezer lakosát november elején kellett evakuálni a tűzhányó kezdeti aktivitása miatt, a településen élők azonban csütörtökön nappalra visszatérhettek a városba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában