Helyes irány kell

2023.12.28. 07:07

Simicskó István: az EP-választás tétje nagyon komoly

Évértékelő interjút adott a Magyar Nemzetnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

MW

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Simicskó István a Magyar Nemzetnek adott interjúban a 2023-as évet értékelve úgy fogalmazott, "nehéz éven vagyunk túl". 

Mint mondta, tavaly decemberben még abban lehetett reménykedni, hogy az ukrán–orosz háború és a teljesen értelmetlen vérontás befejeződik. Arról beszélt, Magyarországon ennek a hatásait elsősorban az elhibázott uniós szankcióknak köszönhetően mind az ország üzemanyag-ellátása, mind pedig a fűtésre használt energia biztosítása terén éreztük meg, miután komoly nehézségekkel szembesültünk. 

Mindezek ellenére a nemzeti-keresztény kormány politikájának köszönhe­tően a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, és őszre a háborús inflációt is sikerült egy számjegyűre csökkenteni

- emelte ki. 

Hozzátette: az Euró­pai Unióval való tárgyalások során olyan engedményeket harcoltunk ki a szankciókkal szemben, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben az elfogadott csomagok végül nem okoztak nálunk megoldhatatlan krízist. 

A pandémia és a háború miatti gazdasági hatások, illetőleg a felelőtlen uniós intézkedések által gerjesztett válság kezelése önmagában is embert próbáló feladat, de mindezek mellett nemzetközi színtéren is folyamatosan meg kellett védenünk a saját álláspontunkat, hiszen az EU politikai okokból hatalmas – amúgy nekünk jogosan járó – összegeket tart vissza hazánktól, s különböző eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni ránk, hogy világosan megfogalmazott nemzeti érdekeinket adjuk fel valamilyen ködös brüsszeli elvárással szemben - mondta Simicskó István. 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a hazai baloldal továbbra is a tavalyi választáson elszenvedett csúfos vereségét próbálja értelmezni, csupán a guruló dollárok rabságában vergődik és nem hajlandó tanulni a saját hibájából. Semmi jelét nem mutatja annak, hogy a magyar érdekek mellett kezdene politizálni, hiszen Brüsszelben továbbra is Magyarország ellen dolgozik - rögzítette, kiemelve, hogy 

a baloldali képviselők rendre amellett kardoskodnak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket. 

Az európai parlamenti választás kapcsán kifejtette, 

az EP-választás tétje nagyon komoly. Arról kell döntenünk, hogy a közösség milyen irányba menjen tovább. 

Ha az Európai Unió nem talál vissza a keresztény gyökereihez, az alapító atyák által kijelölt útra, és nem kap észbe a brüsszeli elit, akkor az esztelen migrációs politika, az ukrán–orosz fegyveres konfliktus végtelenül rossz kezelése és az önsorsrontó eszmei irányzatok vad tombolása szétverheti ezt a jobb sorsra érdemes közösséget - fogalmazott Simicskó István, aki szerint ugyanez a feladat az önkormányzati választás esetében is, amelyet egy időben tartanak az EP-választással. 

A teljes interjú ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában