Diplomácia

2024.02.16. 10:02

Orbán Viktor a kínai közbiztonsági minisztert fogadta a Karmelitában

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét (b) a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kifejtette:

a nemzetközi diplomáciából egyre inkább kiveszőben van a tisztelet, de Magyarország és Kína között mindig megmaradt, és a további együttműködésünket is a régóta fennálló barátságra építjük.

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) és Vang Hsziahong, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, közbiztonsági miniszter (b3) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (j2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j5)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

A kínai államtanácsos kiemelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, valamint a számos ország fejlődését szolgáló Övezet és út kezdeményezést, amelynek fórumain a magyar kormányfő is rendszeresen részt vesz.

A tárgyaló felek felhívták a figyelmet a biztonság és a stabilitás fontosságára, ami lényeges feltétele a további gazdasági fejlődésnek és a kereskedelmi kapcsolatok előmozdításának – mondta Havasi Bertalan.

Befektetések, kereskedelem, kölcsönös tisztelet. Erről szólnak a magyar–kínai kapcsolatok

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A pénteki megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter is.

„Európának szembejött a valóság, a kínai gazdaság egyszerűen túlnőtte az európait. Itt lenne az ideje a józan észre térésnek és az elszigetelés politikája helyett átállni az együttműködésre. Mi sokat profitáltunk az észszerű, kölcsönös tiszteletre alapuló politikánkból, hiszen a modern kínai beruházások a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének zálogát jelentik” – írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozó volt Budapesten

Pintér Sándor belügyminiszter Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszterrel tárgyalt – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Azt írták, a Kínai Népköztársaság államtanácsosa, Vang Hsziao-hung közbiztonsági miniszter kínai újévet követő első hivatalos külföldi látogatására Magyarországon került sor.

Pintér Sándor a kínai partnerével folytatott hivatalos megbeszélésen kiemelte, hogy „a két ország együttműködését a biztonság és a stabilitás garantálása teszi lehetővé, amik nélkülözhetetlenek az átfogó stratégiai együttműködés megalapozásában és továbbfejlesztésében” – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Vang Hsziao-hung államtanácsos látogatásával „a felek fontos lépést tettek a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma és Magyarország Belügyminisztériuma közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében”. A tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írtak alá – tudatták.

Közölték azt is, hogy a kínai közbiztonsági miniszter magyarországi látogatásán – többek között – megismerte a magyar terrorelhárítás felépítését, képességeit és megtekintette a Budapest–Belgrád vasútvonal építési munkálatait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában