Krasznogorszki merénylet

2024.03.25. 07:17

Előzetes letartóztatásba helyezték a moszkvai terrortámadás négy vádlottját (videó)

Elrendelte egy moszkvai bíróság a krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár előzetes letartóztatását hétfőre virradóra.

MW

Gyászolók a Crocus City Hall kulturális központnál, Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Makszim Sipenkov

Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.   

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma pedig 182.   

A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja egy moszkvai bíróság üvegfalú ketrecében 2024. március 24-én
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Moszkvában vasárnap megkezdődött a terrortámadás halálos áldozatainak azonosítási eljárása. Addig csak 62 halott kilétét sikerült megállapítani. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.   

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, amikor Ukrajna felé próbálták meg elhagyni Oroszországot. A terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert, akiket eddig még nem neveztek meg.   

A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda online kiadásában hétfőn megjelent publicisztikájában hangot adott álláspontjának, miszerint az Egyesült Államok a terrortámadással kapcsolatban megpróbálja tisztára mosni Ukrajnát, és az Iszlám Állam terrorszervezet emlegetésével próbálja önmagát és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerét fedezni, amelyet maga hozott létre.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy „a legmagasabb szintre emeli” Franciaországban a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.

„Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért és a fenyegetésekre, amelyek hazánkat sújtják, úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a Vigipirate biztonsági készültséget: a merényletveszélyi riasztásra” – írta a kormányfő az X közösségi oldalon a védelmi tanács ülését követően, amelyet a francia elnöki hivatalban hívott össze Emmanuel Macron államfő.

A miniszterelnöki hivatal az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában