Fordulat

2024.03.05. 18:07

Kampányfinanszírozási botrány: gyanúsított lett a főpolgármester egyik bizalmasa

Fordulatot vett a napokban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt sok száz milliós költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása ügyében zajló nyomozás. A részleteknek a Magyar Nemzet járt utána.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fõvárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Alaposan felkavarta az állóvizet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós „mikroadományaival” kapcsolatban a napokban egy embert gyanúsítottként hallgattak ki

A főpolgármester pénzhordó embere lehet a gyanúsított

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, minden bizonnyal a gyanúsított nem más, mint Perjés Gábor párbeszédes politikus, a 99 Mozgalom hivatalos képviselője. A feltételezést, hogy Perjést hallgathatták ki, az is alátámasztja, hogy a párbeszédes politikus lakcímére jegyezték be a mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt” készpénzben befizetett az egyesület számlájára. 

A 99 Mozgalom finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely előválasztási kampányát. Az alapítók névsorában számos baloldali művész, gazdasági és közéleti személy is szerepelt. A cél az volt, hogy egy erős baloldali ernyőszervezetet jöjjön létre. A főpolgármester az előválasztás második fordulója előtt azonban visszalépett Márki-Zay Péter javára, a 99 Mozgalom pedig eltűnt a színről. A mozgalom neve ugyanakkor két évvel az előválasztási kampány után újra előkerült és kirobbant a baloldal egyik legnagyobb kampányfinanszírozási botránya: tavaly nyáron feloldották ugyanis a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP, illetve Tényi István tett feljelentést –  a hatóság is lépett és a NAV költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Ha a gyanú beigazolódik, az elkövetők komoly büntetésre számíthatnak.

 

Házkutatás a kulcsembereknél

A lap korábbi információi szerint az adományládák felbontása után a jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történhetett. A helyszínen házkutatást is tartottak a nyomozók és úgy tudni, Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirathamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le. Pár napra rá a hatóság kiszállt Perjés Gábor otthonához is. A hatósági intézkedést Perjés nem cáfolta a Magyar Nemzetnek.

 A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvasatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában