ostromgyűrű

2017.09.07. 20:16

Három év után először segélykonvoj érkezett Deir-ez-Zórba

Három év után először segélykonvoj érkezett csütörtökön a kelet-szíriai Deir-ez-Zórba, napokkal azután, hogy a szíriai kormányerők áttörték az ostromgyűrűt, amelyet több mint három éve vontak az Iszlám Állam dzsihadistái a város köré.

A szíriai kormányerőknek kedden sikerült áttörniük az ostromgyűrűt. Szergej Szurovikin, a Szíriában harcoló orosz katonai kontingens parancsnoka elmondta, az ostromgyűrűt három kilométeres szakaszon törték át, a rést pedig szerdára virradóra sikerült duplájára szélesíteni.

Az ENSZ becslései szerint az ostromgyűrű területén körülbelül 93 ezer civil lakos él „rendkívül nehéz” életkörülmények között, amelyeken az elmúlt években légi úton eljuttatott segélycsomagokkal igyekeztek javítani.

A csütörtökön Deir-ez-Zórba érkezett 40 teherautó az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges élelmiszereket és gyógyszereket, valamint üzemanyagot szállított a helyi lakosoknak és katonáknak. A teherautókkal együtt két mobil klinika is érkezett a városba.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja a világszervezet genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatóján szerdán azt mondta: „csak órák kérdése”, hogy mikor sikerül teljesen felszabadítani a várost, az IÁ szíriai „fővárosának” számító Rakka bevétele pedig napokon vagy heteken belül megtörténhet.

Az észak-szíriai Rakka kétharmadát már visszafoglalták a város felszabadításáért küzdő Szíriai Demokratikus Erők ellenzéki ernyőszervezet harcosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában