Járvány

2021.02.13. 21:06

Szlovákia tiltakozik a kamionosok kötelező tesztje miatt a német külügyminisztériumnál

A német hatóságok pénteken sorolták Szlovákiát azon országok közé, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek.

Tiltakozik a német külügyminisztériumnál a szlovák diplomácia amiatt, hogy a németországi belépéshez a kamionsofőröknek is 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk – derül ki a pozsonyi külügyi tárca honlapján közzétett közleményből.

„Ez az intézkedés hatalmas problémákat fog okozni, és a kamionosok számára gyakorlatilag teljesíthetetlen ez a követelmény” – tudatta német kollégájával Ivan Korcok szlovák külügyminiszter a kommüniké szerint.

A német hatóságok pénteken sorolták Szlovákiát azon országok közé, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek, s ezért szigorítottak az onnan történő beutazás feltételein. Korábban Csehország és az ausztriai Tirol számított ilyen területnek. Ezekről a területekről nem lehet beutazni Németországba, eltekintve néhány kivételtől, mint például a kamionsofőrök, de nekik is negatív tesztet kell felmutatniuk a határon, vagy karanténba kell vonulniuk.

„Gazdaságaink szorosan összefonódnak, ezért el kell kerülnünk az olyan lépéseket az unión belül, amelyek válaszlépésekhez vezethetnek, és tovább károsíthatják az egységes piacot” – figyelmeztetett Korcok.

Szlovákiában jelenleg a fertőzőbb, először Nagy-Britanniában azonosított vírusvariáns terjed a leginkább, a dél-afrikai mutánsvírus jelenlétét egyelőre nem erősítették meg az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában