Otthon

2010.08.23. 23:13

Elérkezett az eltevés ideje is

Veszprém - Augusztus vége a szemezés, betakarítás, eltevés ideje. Ilyenkor tesszük el a leszedett gyümölcsöt, ültetjük az örökzöldet és szemezzük át a fákat.

Németh F. Bernadett

Ilyenkor már csak úgynevezett alvószemezésre kerülhet sor, vagyis a behelyezett nemes szem csak összeforr az alany szöveteivel, de ősszel nem hajt ki, erre tavaszig várnunk kell.

A szemezés csak gyakorlott kertészeknek ajánlott, a legkönnyebb talán a rózsa szemezésénél megtanulni. Aki elég ügyes, átszemezheti azt a gyümölcsfát, aminek a termésével nem volt elégedett. Beszemezhetjük a kertben nőtt vad gyümölcsfákat is, s mostanában divat, hogy egy-egy gyümölcsfára több fajtát tesznek. Ezzel azt érik el, hogy egyetlen gyümölcsfán folyamatosan van termés.

Augusztus végén kell előkészíteni az örökzöldek ültetését. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy elég mély gödröt ássunk, hogy az ültetendő fa elég mélyre és jó minőségű földbe kerüljön.

Az elültetett csemetét többször kell öntözni és védeni a tűző naptól. A kert többi részén viszont már nem ajánlatos az öntözés, mivel a növények nagy része már a téli vegetációra készülődik. Augusztusban az öntözés már akadályozza a szövetek beérését, ezzel növeli a téli fagykárok veszélyét.

Nem ajánlatos ilyenkor a műtrágyák használata sem, hiszen ezek is serkentik a növekedést.

Ebben a hónapban tele van a kert érett gyümölccsel, zöldséggel, amit ha ügyesen tárolunk, megőrizhetünk belőlük valamit a téli vitaminéhes időkre.

Alapszabály, hogy a pincébe, padlásra csak sértetlen, tökéletes zöldség, gyümölcs kerülhet, ezért a legfontosabb az alapos válogatás. Elég egyetlen sérült darab és kárba veszik egész évi fáradságos munkánk. 
 

Címkék#eltevés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!