Otthon

2012.07.23. 18:41

Maguk készítette díszek - Olvasóink szép kertjei (7. rész)

Ajka - Már a tavalyi versenyünkben is az élmezőnyben szerepelt ez a kert, melyen látszik, hogy sokat foglalkoznak vele és benne is élnek a családtagok, itt is pihennek.

Varga Ibolya

Ahhoz persze rengeteget kell dolgozni, hogy egy kert a napi pihenés színtere lehessen és különösen így van ez akkor, ha az összes díszítő elemet, virágtartót, egyebet saját maguk készítik el, mint Husticker Csaba és családja otthonában. A terület sajátossága a helykihasználás. Itt a beugrókban, cserepekben élnek a növények. Így nem maradnak csupaszon a térkövezett területek sem. A gyepet is gondosan ápolják, a térkövek azokon a területeken szabadítják meg a családtagokat a gyomlálástól, fűnyírástól, ahova kiülnek egy kávéra, beszélgetésre, vagy akár étkezésre. A levegőt a forró nyári napokon kisebb medence hűsíti, ez alig nagyobb egy gyerekpanacsolónál, de üdévé teszi a levegőt. A fal egy részét futónövények takarják, ami önmagában is otthonosságot áraszt.  Vannak örökzöldek és lombhullató fák is kertben.



Fontos, hogy kora tavasztól késő őszig mindig virágozzék valami, mert ez még élvezetesebbé teszi a kertben  végzett munkát vagy a pihenést. Több helyen is le lehet telepedni, van ahol  inkább kávéznak, de egy másik asztalnál, melyet ernyővel védenek az erős napsugárzástól,  az egész család elfér.  Itt a közelben egy kerti kemence is van, amiben igen finom ételeket lehet készíteni és nem kell hozzá a konyhában főni órákig. A kemencében sokkal finomabb párolt ételeket lehet készíteni, mint a benti sütőben, a tésztafélék is finomabbak, ha itt sülnek meg és még a kemence  is jól illik ehhez a területhez.  Ezeken a pihenő- és beszélgetőhelyeken kívül még  egy helyes filagóriát és felépítettek.  Nem messze két fa között függőágy is helyet kapott, melyben élvezetes pihenni, olvasgatni.



A családnak  kutyája is van. Jól nevelt állat, nem kaparja ki a növényeket és nem ássa el a csontokat sem éppen a legszebb virág tövében a növény kitúrásával. Ennyi természetességhez persze rengeteg munka kell, ilyen száraz időben a cserépben, virágtartóban növekedő növényeken kívül időnként a cserjéket és a  fákat is meg kell locsolni, mert különben hervadoznak. Most megint egy olyan kertet láthatunk, amelyikben minden apró helyet célszerűen és ízlésesen díszítenek, melyben helyet kapnak a régi használati tárgyak a virágok mellett és van elég tér mindenkinek.


Akkor lehet szavazni, ha mindet látták
 
Negyvenen reagáltak a felhívásunkra, melyben a legszebb kertet kerestük. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, és most ezeket mutatjuk be tíz héten át. Amikor már az összes kertet láthatták az olvasóink, akkor lehet majd szavazni a legszebbre, melynek tulajdonosa megkapja a táblát, ami bizonyítja, hogy ebben az esztendőben övé a legszebb kert. Ezenkívül a győztes kert tulajdonosának ajándéktárgyat is adunk, ami emlékezteti az idei sikerre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!