Pasztell- és geometriatrendek

2019.01.20. 07:00

Idén a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a lakberendezésben a skandináv stílus

Az idei lakberendezési trendben megtaláljuk a pasztellárnyalatokat és a geometrikus mintákat egyaránt.

Tóth B. Zsuzsa

A skandináv stílus frissített változata a letisztult jegyeket japán hangulattal ötvözi Fotó: stockphoto

Számíthatunk rá, hogy 2019-ben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, és újjászületik a skandináv stílus.

Egyre népszerűbb a környezettudatosság, a bútorokat előállító cégek is igyekeznek ügyelni arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk mögött. Azok a gyártók, amelyek felelősen gondolkodnak, a tervezőkkel és persze a vevőkkel együtt mindannyian előnyben részesítik a környezetbarát alapanyagokat, valamint ügyelnek az előállítás körülményeire is. Persze az ugyancsak lényeges, hogy a dizájn időtálló legyen, és a tárgyak tartós, minőségi anyagokból készüljenek.

A skandináv stílus frissített változata a letisztult jegyeket japán hangulattal ötvözi Fotó: stockphoto

Az újrafelhasználás szintén trendi ma már, a régi a maga tökéletlenségétől válik egyedivé és divatossá. Ezen a felismerésen alapul a pár éve nyugaton is terjedő japán, úgynevezett wabi-sabi filozófiája, amely épp a tökéletlenségben találja meg a szépség és a harmónia forrását. A környezettudatosság együtt jár a természetes anyagok használatával. Ennek tudatában már nem meglepő, hogy a 2019-es trendekben hangsúlyos szerepet kap a rattan, a vászon, a juta, a viasszal kezelt natúr fa, amely eredeti színében tűnik fel a lakás belső tereiben.

A természetest párosíthatjuk a kellemes pasztellszínekkel, de feketével, sárgával ugyancsak. Meghatározó lakberendezési törekvés, hogy a lakás nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas hely legyen, így ellensúlyozza a városi élet nyüzsgését. Vannak ma már, akik úgy vélik, hogy a skandináv stílus mostanra unalmassá vált. Ízlés dolga, de tény, hogy képes a megújulásra. Annak mostanra frissített változata modern és egyben rusztikus irányt vesz, és a tradicionálisan letisztult jegyeket a különleges japán hangulattal ötvözi. Ez a japandi, amely már az elmúlt évben felbukkant, de mostanra megerősödött a hatása.

Újjávarázsolja a minimalizmust, a megszokott lényegre törő dizájn, az egyszerű formavilág, a fehér dominanciája átadja helyét a dinamikusabb vonalaknak és a kellemes földszíneknek. Az új irány fő jellemzői az egyenes és ívelt vonalak váltakozása, a neutrális színek, a világos parketták használata. Azokat szívesen alkalmazzák akár a falakon is. De kedvelik a sok fényt, az üvegfallal leválasztott, apró belső kerteket, a sötét falakat, a süppedős szőnyegeket, valamint az egyszerű kiegészítőket ugyancsak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!