Otthon

2010.11.29. 18:02

Csúszásmentesítés - Só helyett szórjunk murvát vagy zeolitot

Megyei körkép - Idén szeptembertől tilos bizonyos területeken a sózás, csak környezetkímélő anyagokat lehet használni a síkosságmentesítéshez. Jó lenne máshol is, de még kevesen gondolunk erre.

Németh F. Bernadett

A legtöbbször elhangzó ellenérv, hogy a környezetbarát anyagok drágák. Pedig a síkosság megszüntetésére - ahol ez lehetséges - jó a zúzalék, homok vagy murva is. A só nagy károkat okoz az út menti vegetációban, sérüléseket okoz az állatoknak és tönkreteszi a téli lábbeliket. A kormány 2008-ban hozott rendeletet a fás szárú növények védelméről, amely szerint belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. A rendelet 2010. szeptember elsején lépett hatályba. Minden rendelet persze csak annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle, ebben a szezonban tehát eldőlhet, alkalmas-e a szabályozás megváltoztatni a téves felfogást.

A környezetbarát anyagok valóban drágábbak a sónál, s amíg ez így van, addig a nagy sófelhasználó szolgáltatókat nehéz rávenni az alkalmazásukra. A környezetbarát zeolit, útkáli csaknem ötszörösébe kerülnek a sónak. A zeolit a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag. A talajba szivárogva javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Jégolvasztó hatása 5-30 percen belül elkezdődik. Az útkáli szintén a környezetkímélő magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően táplálja a talajt. -25 fokig olvasztó hatású, szórás után azonnal olvasztani kezd.

A Veszprémi Közüzemi Zrt. nemrégiben szerzett be 9 tonna tapadásgátlóval kevert, ömlesztett útszóró sót, több mint 13 millió forintért.

 

Az útkáli alkalmazása is jó megoldás

Az útkáli tartós alkalmazás esetén lényegesen gazdaságosabb, hiszen fajlagosan kisebb mennyiség kell belőle, s a nátrium-klorid használata esetén jelentős mértékű negatív hatással, azaz járulékos költséggel is számolni kell: fák-növények újratelepítése, úttest, hidak, víz- és gázvezetékek, műtárgyak, járművek, egyéb létesítmények korróziója, az  e hatást lassítandó tisztításuk, karbantartásuk. Az útkáli használata esetén mindezek a hatások figyelmen kívül hagyhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!