Fontos a jó munkaeszköz használata

2019.02.12. 14:00

Kedvező időben kezdhető a metszés

A rendszeres metszés kiegyensúlyozott gyümölcshozamot biztosít, valamint a fa lombkoronája szellős és egészségesebb maradhat általa.

Tóth B. Zsuzsa

Birkás Balázs biogazda mandulafákat metsz, plusz öt fok feletti időben már elkezdhetjük a munkát. Az ágakat aprítógéppel darabolja a gazda. Az apríték megy a komposztba

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A nyári metszésnek van előnye, hiszen akkor a fán ejtett sebek könnyebben begyógyulnak, a téli metszésnél viszont könnyebben áttekinthető a lombkorona. Érdemes kihasználni a mínusz öt foknál melegebb napokat a csonthéjasok vagy bogyósok metszésére. Az őszibarackot tavasszal metsszük, kevéssel a virágzás előtt, vagy az alatt. Mivel a tavasszal virágzó növények, mint például az aranyvessző, a mandula vagy a gyöngyveszsző már előző évben hozza a virágrügyeit, az esetükben csak virágzás után metsszünk. Egyes rózsafajták nyáron hozzák a legtöbb virágot azokon a hajtásokon, amelyek nyáron nőnek, ezért ezeket késő télen, vagy kora tavasszal metsszük meg.

Birkás Balázs biogazda mandulafákat metsz, plusz öt fok feletti időben már elkezdhetjük a munkát. Az ágakat aprítógéppel darabolja a gazda. Az apríték megy a komposztba Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Lényeges, hogy megfelelő metszőollóval dolgozzunk. A vékony ágakat azzal vágjuk le, a vastagabbakat ágvágóval, hogy ne ejtsünk sérülést. A legvastagabbakhoz használjunk fűrészt. Az ágakat egészen az oldalhajtásig, törzsig vágjuk vissza, ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak csonkok. Az elágazás alapján levő részen gyorsabb a gyógyulás, új kérget kap a felület egy idő után. Figyeljünk rá, hogy a munka eredményeképpen szellős, laza szerkezetű legyen a lombkorona, ezzel megakadályozzuk a különféle gombás fertőzések, levélbetegségek terjedését. Szabadítsuk meg a fát minden olyan ágtól, amely befelé nő vagy sérült.

A metszés erős növekedést von maga után, új hajtásokkal gazdagodik a növény. De amennyiben nem távolítjuk el az ágakat, csak visszavágjuk azokat, a korábbinál is sűrűbb lesz a lombkorona. Amennyiben az ágak oldalhajtásokat képeznek, ne tőből vágjuk le azokat, inkább hagyjunk szemet, amely alvó rügy, és a metszés aktiválja majd. A vágáshoz legközelebbi rügy lesz majd a legerősebb. A rügyhöz ne vágjuk el túl közel az ágat, mert az a szem kiszáradását okozhatja.

Az alma- és körtefák legjobb gyümölcseiket a kétéves, virágos hajtásokon hozzák. Az elöregedő hajtások egyre kevesebb gyümölcsöt hoznak. Vágjuk le a lehajló ágakat a fiatalabb oldalhajtások mögött. Utóbbiak az új termőrészeket képezik majd. Akár fel is kopaszíthatjuk alulról a nagyobb cserjéket vagy fákat. Alattuk kellemes kerti pihenőhelyet alakíthatunk ki, ehhez fejmagasságig távolítsuk el az ágakat, de közben figyeljünk az arányok megtartására.

A vágási sebeket minden esetben kezelni kell a kórokozók, kártevők, a rothadás, üregessé válás elkerülése miatt, erről ne feledkezzünk meg. Amennyiben éles és tiszta eszközzel dolgoztunk, nem biztos, hogy szükséges a sebzárás, legfeljebb a kéregszövetet kenjük be, hogy ne száradjon ki.

A levágott gallyakat aprítsuk fel, az mehet a komposztra, de kerti ösvény kialakításához, mulcsozáshoz ugyancsak felhasználhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!