Pápa

2015.08.31. 19:07

Veszélyes anyag került a levegőbe Pápán (frissítve)

Úgy tudjuk, a pápai húsgyárból eddig ismeretlen okok miatt ammónia került a levegőbe hétfőn este. A tűzoltók és a katasztrófavédők is a helyszínre vonultak. Személyi sérülés nincs – közölte a megyei mentőszolgálat.

Polgár Tibor

Az egészségügyi határértéket nem érte el a levegőbe került gáz mennyisége, emiatt lakossági óvintézkedésre nincs szükség – a megyei katasztrófavédelem közlése szerint. A helyszínen van a katasztrófavédelmi mobil labor is a pápai tűzoltókon kívül.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága az alábbi tájékoztatást adta:

Hétfő este érkezett jelzés a műveletirányító ügyeletre, hogy Pápán egy üzem területén ammónia szivárog. A helyszínre a pápai hivatásos tűzoltók vonultak két gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval, valamint riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is. A tűzoltók a felderítés során megállapították, hogy egy üzemcsarnokon belül lévő tartályból szivárgott a veszélyes anyag a szabadba. A kiáramló ammóniát a tűzoltók egy vízsugárral és két vízpajzzsal lecsapatták, és az üzem szakemberei a betápláló csöveket kiszakaszolták. A tűzoltók, valamint katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei, teljes légzésvédelem mellett, folyamatosan méréseket végeztek a környező utcákban, de az ammónia koncentrációja az egészségügyi határértéket sehol sem érte el. A csővezetekékek elzárását követően pedig veszélyes anyagot már sehol sem mértek a levegőben, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés a gyors és hatékony beavatkozásnak köszönhetően nem történt.

A szakemberek előírásszerűen, kifogástalanul kezelték az ammóniaszivárgást

Hétfőn este üzemszerű működés közben történt ammóniaszivárgás a húsgyárban – nyilatkozta a Naplónak Uzsoky András, a Pápai Hús ügyvezetője. – Az ammóniaszivárgásra honosított protokollok alapján a munkatársaink a katasztrófavédelemmel közösen előírásszerűen, kifogástalanul kezelték a kialakult szituációt, melynek során sem emberben, sem pedig más élőlényben semmilyen kár nem esett – hangsúlyozta a cégvezető. Mint mondta, a szivárgást előre nem látható, megelőzhetetlen anyaghiba okozta, amit aztán rutinosan kezeltek a szakemberek. Ettől függetlenül a gyáron belül extravizsgálatokat is el fognak végezni. Uzsoky András hozzáfűzte, az esettel kapcsolatban levonják a konzekvenciákat, és még szorosabbra fogják az ellenőrzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!