Pápa

2015.10.27. 20:27

Mindenszentek a temetőkben

Pápa – Nyírják a füvet, összegyűjtik a lehulló faleveleket, elszállítják a hulladékot, rendezik a konténerek környékét – készülnek a temetőkben mindenszentekre.

Molnár Tímea

A Méki-R. Kft. kezelésében lévő Alsóvárosi temetőt október 30. és november 4. között a szokásosnál hosszabb időtartamban, reggel 6 és este 11 óra között lehet felkeresni. A várhatóan megnövekedett forgalmú napokon szolgálatban lesznek a rendőrök, a közterület-felügyelők, valamint a polgárőrök. Irányítják a forgalmat, a gépjárművel érkezőknek segítenek a parkolásban, és folyamatosan járőröznek a temetőben. Egyed Tamás, a Méki-R. Kft. ügyvezetője felhívta rá a figyelmet: a temetőbe tilos behajtani gépjárművel, ez alól kivételt képeznek az engedéllyel rendelkezők, például a mozgáskorlátozottak. Őket arra kéri az ügyvezető, ha lehet, kerüljék el a délutáni és az esti nagy gyalogos forgalmat, inkább a reggeli, illetve a kora délelőtti órákban keressék fel szeretteik sírját.

Füvet nyírnak az Alsóvárosi temetőben. Készülnek a hétvégére
Fotó: Molnár Tímea


A temetőben való eligazodást segítik az újonnan kihelyezett parcellajelölő táblák és a bejáratnál elhelyezett temetőtérkép. Az Alsóvárosi temetőben lévő irodaépületükben hétvégén ügyeletet tartanak, a lakosság ide fordulhat kéréseivel – mondta Egyed Tamás. Hozzátette: előfordul, hogy valaki ilyenkor szembesül azzal, hogy nem találja hozzátartozói sírját. A sírhelyeket ugyanis – jogszabályi rendelkezések alapján – meghatározott időközönként újra meg kell váltani, erre a sírhelytulajdonos jogosult. A Méki-R. Kft. az Alsóvárosin kívül a borsosgyőri, a kéttornyúlaki és a tapolcafői temetőt kezeli, ezekben szintén folynak az előkészületek. Az itt felmerülő problémákkal ugyancsak a pápai irodához lehet fordulni.

A Kálvária temető nyitva tartása – csakúgy, mint a hétköznapokon – a halottak napja hétvégéjén is korlátlan. Mail József apát-plébános tájékoztatása szerint a sírkertet napközben temetőgondnok felügyeli, míg a rendőrök a hétvégén késő estig ellenőrzik majd a temetőt és környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!