Pápa

2014.03.04. 15:10

A csángókhoz kirándulnak a Rákóczi Szövetség tagjai

Pápa - Megtartotta a közelmúltban idei első közgyűlését a Rákóczi Szövetség pápai szervezete. A tagság visszatekintett az előző esztendőre, majd megbeszélte a 2014-es év néhány programjának részleteit.

Polgár Tibor

A közgyűlésen megemlékeztek dr. Tungli Gyuláról, a szervezet alapító és tiszteletbeli elnökéről. - Nélküle el sem tudott volna indulni a szövetség munkája, ő mozdította meg a résztvevőket tíz éve az alakuláskor - fogalmazott Goór Judit szervezeti titkár. A folytatásban Fekete Pál Péter, a pápai református gimnázium igazgató-helyettese vetített képes és térképes beszámolót tartott a szövetség ötnaposra tervezett, Csángókhoz címet viselő kirándulásáról.

- A túra során Fekete Pál Péter lesz az idegenvezetőnk és szervezőnk. Az útvonal természetesen Erdélyen keresztül vezet majd. Kézdivásárhelyen lesz a szállásunk, onnan utazzuk be a gyimesi és a moldvai csángók földjét, de a hosszú út közben is bővelkedünk majd a történelmi látnivalókban - tekintett előre Goór Judit. Mint mondta, egy másik kirándulásukon a kisbéri és bábolnai lótenyésztés történetét tanulmányozzák, továbbá ellátogatnak majd a pozsonyi csata színhelyére is. Emellett ismét terveznek nótaestet, méghozzá cigányzenekar közreműködésével.


Fekete Pál Péter, a pápai református gimnázium igazgató-helyettese vetített képes és térképes beszámolót tartott a tervezett útjukról (Fotó: Gyurom János)

A közgyűlés után a Rákóczi Szövetség pápai tagjai a zalaegerszegi testvérszervezet kirándulóit fogadták. A mintegy negyven zalai vendég köztük a zalaegerszegi Mindszenty József Gimnázium tizenegy diákja többek között városnéző sétán vett részt Pápán. Ezt követően a református gimnázium épületében látták vendégül a túrázókat, ahol nagyon hamar remek hangulat kerekedett. A diákok énekkel és szavalattal leptek meg minket, mi pedig egy kis harapnivalót, illetve üdítőt kínáltunk számukra. Örömmel mondhatom, mindkét fél nagyon elszánt abban, hogy tovább építse ezt a kapcsolatot jegyezte meg mosolyogva a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!