Pápa

2016.11.29. 20:50

Az áldozatokra emlékeztek

Pápa - Kerékpáros emléktúrát tartott a Pápa Városi Baleset-megelőzési Bizottság a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján.

Merklin Tímea

A Pápai Rendőrkapitányság hagyományteremtő szándékkal tavaly indította útjára az emléktúrát az országban egyedülálló kezdeményezésként. A közlekedési balesetek áldozatainak nemzetközi emléknapja 1993-ban került be az ENSZ naptárába, és azóta minden év novemberének harmadik vasárnapján tartják meg világszerte.

Varga Balázs kiemelte a biciklisek láthatóságának fontosságát Fotó: Huszár Hajnalka

A pápai emléktúra résztvevői délután fél négykor gyülekeztek egy helyi parkolóban, ahol az indulás előtt a határvadász-szolgálatról is tájékoztatást kaptak a szervezőktől. A jelenlévőket Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője köszöntötte, kiemelve a kerékpárosok láthatóságának fontosságát az őszi-téli megváltozott időjárási körülmények között. A túra résztvevői fényvisszaverő mellényben, kivilágított kerékpárral tették meg a néhány kilométeres utat. Menet közben a társaság rövid pihenőt is tartott, itt a szervezők meleg teával kínálták a bringásokat. A résztvevők között egy közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot is kisorsoltak.

Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a helyi kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta: a túra célja a megemlékezés mellett az volt, hogy a résztvevők példát mutassanak biciklistársaiknak. - A kerékpárral érkezőket ugyanis arra kértük, járművük legyen világítással felszerelve, és lehetőség szerint viseljenek biciklis sisakot, fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot. Az utóbbi két felszerelés nem kötelező lakott területen belül, ám életet menthetnek, hiszen a kerékpárosok a közlekedés legvédtelenebb szereplői között vannak - mutatott rá Császárné Elek Veronika.

A rendezvény az Alsóvárosi temetőben ért véget. Itt az egyházak képviselői is megemlékeztek az áldozatokról, a résztvevők pedig mécseseket gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!