Pápa

2014.07.15. 13:16

Ballag már a vén diák

Pápa - Tablók könyvét már számos város több iskolája, köztük a pápai Türr gimnázium is kiadott már. Ám arra nem volt példa, hogy egy iskolaváros kiállítást rendezzen középfokú intézményei végzős diákjainak emlékeiből.

Nagy Imre

Az iskolák tematikusan gyűjtötték össze tablóikat, a falakon megjelölték eredeti helyüket, hogy azok a kiállítást követően ugyanoda kerüljenek vissza. A város önkormányzata  az arra rászorulókat felújította, beüvegeztette, és most szorgos kezek rakják a tablófolyosókat a sportcsarnok küzdőterén, készülve az ünnepélyes megnyitóra. A legrégebbi tabló 1930-as, a legújabb pedig a napjainkban végzetteké.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a kiállításra szánt tablókkal (Fotó: Nagy Imre)

– Aki eljön a sportcsarnokba július 26-tól kezdődően megnézni a kiállítást, az úgy jár, mint ahogy mi is járunk mindahányszor, ahányszor megnézzük, hol tart az építés: elkezdi nézegetni a tablókat, és nem tudja abbahagyni. Ismerősöket, osztálytársakat, más iskolákból való diáktársakat talál meg.

Remélem, hogy a kiállításnak lesz egy olyan hatása is, hogy a következő években az elkallódott, valaki által hazavitt más tablók is előkerülnek, és még teljesebb lesz a pápai anyag. Bár az is látszik, hogy még néhány tabló, és a sportcsarnok is kicsi lesz: kinövi a kiállítás – fogalmazott a témában tartott sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás polgármester.  A megnyitó július 25-én, pénteken este lesz, a nem mindennapi „tárlatot” Gruber Mariann, a Türr gimnázium nyugalmazott igazgatója nyitja meg. A tablókat hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig tekinthetik meg az érdeklődők 500 forintos belépődíj ellenében.  A tervek szerint a város digitális eljárással rögzíti a diákok és tanáraik tablóit, így az anyag a későbbiekben a maga telkességében lesz hozzáférhető.

–  A munka nem áll meg, hiszen látszik, hogy rengeteg adat bizonytalan. A tablók némelyikén olvashatatlanok a nevek, ezek pontosítását a kiállítás látogatóitól is várjuk – mondta Áldozó Tamás, aki köszönetet mondott az iskolák igazgatóinak az előkészítő munkát. A tablók és a rajta szereplők számát ma még csak saccolni lehet, hiszen egyre újabbak kerülnek elő. Annyi bizonyos, hogy mintegy nyolcszáz tablón körülbelül huszonhétezer diák és tanár található. A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!