Pápa

2015.11.17. 18:31

Gyökeres átalakulást élünk - Veres András szerint kereszténynek lenni sosem volt egyszerű

Pápa - Gyökeres átalakulás történik a világban, és ennek a megfelelő mederben való tartásához szükség van a keresztények társadalmi szerepvállalására - vélekedik Veres András szombathelyi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Molnár Tímea

A katolikus püspök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának felkérésére tartott előadást, melyben a kereszténység XXI. századbeli szerepéről, feladatairól, kihívásairól szólt, ezt az összetett témát járta körül. A Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában jelenlévők akár csendes dorgálásként is vehették az elhangzottakat. A KÉSZ meghívottja ugyanis a keresztény hívő ember tanúságtételének hiányáról, a hitének gyengeségéről, a keresztény értékek nélküli élet megnyilvánulásairól, a vallásosság vállalásának hiányáról is beszélt, rámutatva ezzel az egyház gyengeségeire. Ezeket belehelyezve az Európában zajló folyamatokba, más színezetet kapnak, mint önmagukban nézve.

A társadalmi, kulturális történésekre Veres András a statisztika tükrében is kitért. Az általa elmondottak szerint egy 2005-ös felmérés alapján a világvallások számaránya a következőképpen fest: a katolikusok száma 1,2 milliárd, az egyéb keresztényeké 800 millió, az iszlámhoz 1,3 milliárdan, a hindukhoz 900 millióan, a buddhistákhoz 360 millióan tartoznak. - A Föld lakosságának 17,3 százaléka katolikus. Ennek egyfajta büszkeségre, de még inkább alázatra kell szólítania bennünket. Hiszen a 17,3 százalékból következik, hogy nem rajtunk fog múlni, hogyan alakul a XXI. század. De rajtunk is múlik! - hangsúlyozta a püspök.

Európa a csendes hittagadás fázisát éli idézte II. János Pál pápa szavait Veres András Pápán
Fotó: Papp Gyula Attila

- Ezzel a jelenléttel a katolikus egyház sokat tud tenni a világban. Azonban látni kell, hogy ez a 17,3 százalék nem feltétlenül elkötelezett katolikus, az előbbiekben említett XXI. századi kihívásokra adandó válaszok fontossága ezért is erősödik fel - fűzte hozzá Veres András. Mint mondta, a társadalomban vállalt spirituális és világi szerep betöltéséhez a kereszténység felvállalása, a közösségek megerősödése, az értelmiség szerepvállalása, az egyén Istennel való kapcsolatának felnőtt szemmel történő megújhodása szükséges. Mindezt egy olyan korban, amikor Európa a csendes hittagadás fázisát éli - idézte II. János Pál pápa szavait Veres András. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint ebből adódóan a kereszténység feladata ma sem más, mint egykor az V., a X. vagy a XIX- XX. században, vagyis Jézus Krisztus tanításának hirdetése minden ember számára. Ebben látom a jelen és a jövő kereszténységének útját. Ha nem vagyunk erre képesek, akkor egy nagyon rossz jövő áll előttünk. Ha ezt a világot nem alakítjuk jobbá, akkor a magunk és a következő generációk számára tesszük pokollá - fogalmazott.

A püspök kitért arra is: a megnevezett problémák és kihívások visszavezethetők a vallásnak az előző rendszerbeli szerepére, amikor félelemből vagy a jobb élet reményében sokan nem vállalták hitüket. - De kereszténynek lenni sosem volt egyszerű, csak van, amikor könnyebb, és van, amikor nehezebb - jegyezte meg az előadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!