Pápa

2014.01.21. 16:20

Gazdagabb rendezvénykínálat Pápán

Pápa - A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ mindig is hangsúlyos szerepet játszott a város közművelődésében.

Nagy Imre

Miután a Helyőrségi Művelődési Otthon megszűnt, a Pedagógus Művelődési Ház és a sportcsarnok pedig a központ kezelésébe került, ezzel a kultúra egy másik szeletének, illetve sok városi rendezvénynek a felelőssége is az intézményé lett.

Így vált tevékenységük a korábbinál hangsúlyosabbá. A megnövekedett feladatokról és az ezekkel kapcsolatos tervekről kérdeztük dr. Baloghné Uracs Marianna igazgatónőt A magyar kultúra napja előestéjén.

– A városlakók azt tapasztalhatják, hogy az utóbbi időben sokkal gazdagabb a rendezvénykínálat, mint akár két évvel ezelőtt. Ez elsősorban a városi rendezvényeket jelenti, mert sokszínűvé váltak az ingyenes, nagyszabású, a különböző közterületeken zajló programok, és ez jó. Sok mindenből lehet válogatni az itt élőknek is, a hozzánk turistaként érkezőknek is. Ezekkel kapcsolatban szakemberként az a feladatunk, hogy olyan kínálatot alakítsunk ki, ami az igényekhez közelítve képes arra, hogy minőségi szórakoztatást biztosítson, és illeszkedjen a rendezvény arculatához – fogalmazott az intézmény igazgatója, aki elmondta azt is, hogy az utóbbi időben azzal a problémával küzdenek, hogy a nagy rendezvények mellett megőrizzék a hagyományos közösségi művelődés és kultúraközvetítés alkalmait is.

Hiszen – a szakemberek szerint – nem szabad, hogy a kultúrát csak az effajta szórakoztató rendezvények kínálata hordozza.

Dr. Baloghné Uracs Marianna igazgató szerint a legfontosabb feladat a generációs együttműködés biztosítása és a fiatalok bevonása a kultúra örökítésébe (Fotó: Nagy Imre) 

– Mellette meg kell jelenjen a klubok, szakkörök, tanfolyamok, amatőr művészeti csoportok közösségi művelődése és hagyomány-átörökítő tevékenysége, mert valahol ez adja az alapját annak a kultúrának, azoknak az értékeknek, hagyományoknak, amik ebben a városban fontosak. A nagy rendezvényeknél is azokból a közösségekből építkezhetünk, akiknek jelentős részük a mi látókörünkbe esik, vagy akiknek a munkáját segíteni tudjuk. Ez a kettősség, az egyensúly az, amit összeilleszteni most a legnehezebb számunkra. Ugyanakkor ez jó is, mert úgy látom, hogy a közösségek, a kultúrával foglalkozó városi szervezetek körében is egyre nagyobb az igény a tudatos együttműködésre, a közös építkezésre.

Ez azért nagyon fontos, mert minden közösség sokat tud tenni a maga területén, de sokkal hatásosabb az, ha létezik egy városi összefogás, ahol az értékeket jobban ki tudjuk emelni. Szeretnénk ezen az úton tovább haladni, akár a nemzeti ünnepeket, akár a hagyományápoló programokat, vagy a színházbérlet sorozatokat úgy kialakítani, hogy abban a helyieknek egyre nagyobb szerepük és jelentőségük legyen – mondta Baloghné Uracs Marianna, aki szerint ez nem csak a kultúraközvetítés, de a közösségépítés szempontjából is fontos, hiszen ezáltal egyfajta helyi identitás is kialakulhat, ami utat mutat a felnövekvő nemzedék számára is.

– A generációs együttműködés és a következő generáció bekapcsolása mindenkinek az egyik legfontosabb dolga. Az idősödő közösségi részvétel mellett a fiatalokat nem könnyű megnyerni, hogy aktívan vegyenek részt a különböző programokban. Mi erre teszünk kísérletet, és ezen a területen is csak úgy tudunk boldogulni, ha együttműködünk a közösségeinkkel. Nagy vágyunk egy ifjúsági közösségi hely, amire nagyon sok mindent rá lehetne építeni. A város nyitott ez ügyben, bízom benne, hogy előbbre jutunk e téren is. Aztán itt van az értéktárak helyzete. A hungarikum-törvény előírja a helyi értékek feltérképezését. Ezt a szervezetek civil vonalon már régóta végzik. Szerencsés, hogy ezt most  tudatos vállalás kell hogy kísérje, hogy kimondhassuk, megőrizhessük, amik számunkra fontosak. Ezeket tartom a kultúra szempontjából Pápán fontosnak. A mi tevékenységünket a hagyomány és a megújulás jellemzi: megőrizni a számunkra fontos értékeket, de sok ponton meghaladnia  hagyományos formákat és módszereket, új típusú rendezvényeket kitalálni, másfajta metodikát használni – fogalmazott  a művelődési központ vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!