Pápa

2012.10.26. 14:56

Katonai is, polgári is lesz a pápai repülőtér

Pápa - Mint azt a szerdai kormányülést követően Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, a pápai bázisrepülőtér a jövőben kettős, katonai és polgári hasznosításúvá válik, a térség egyik logisztikai központjává fejlesztik.

Nagy Imre

A döntés hátteréről, illetve következményeiről dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait pénteken, a repülőtér bejáratánál.

- A repülőtér részben a győri autóipari klaszterhez, részben az ország nyugati részének iparfejlesztéséhez kapcsolódik. Mint szállítási képességekkel rendelkező terület, kapcsolódik a győri dunai logisztikai centrumhoz is. Fontos, hogy ez a tevékenysége nem veszélyeztetheti a tizenkét nemzet által működtetett C17-es programot, ami huszonöt esztendőn keresztül végzi a stratégiai légi szállítást a partner országok számára. A repülőtér mind személyek fogadására, mind a vámeljárások lefolytatására alkalmas - fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

A fejlesztés keretében egy könnyűszerkezetes fogadó csarnokot, a C17-es program számára egy új hangárt, és a cargo-repülőtérnek megfelelő raktárkapacitást építenek ki. Ez a jövőt illetően azért is nagy jelentőséggel bír, mert generálja mind az ipar, mind a logisztika, mind a közlekedés fejlődését. Utóbbival összefüggésben az is eldőlt, hogy 2015-ig befejeződik a 83-as számú főközlekedési út átalakítása, a településeket elkerülő szakaszokkal együtt. A repülőtér fejlesztés harmadik eleme az Omega Air légi utántöltő képesség bázisának telepítése. Ezáltal a pápai repülőtér szárazföldi, légi, vízi, logisztikai szállítási csomóponttá, és kettős felhasználásúvá válik.

- Örülök annak, hogy a kormány bölcs és jó döntést hozott. Olyan döntést, ami több mint húsz évet váratott magára, hiszen a pápai képviselő testület már a kilencvenes években többször tárgyalta a kettős hasznosítás lehetőségét - mondta el dr. Áldozó Tamás polgármester, aki a fejlesztésnek a város és a környék számára jelentkező előnyeit emelte ki a gazdasági élet, a helyi adóbevételek, a munkahelyteremtés és a turisztika szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!