pápa folyóirata

2017.10.16. 17:32

Megjelent a Szélesvíz hetedik száma

A Pápa város folyóiratának legújabb számában szereplő, tanítókról szóló írások világa olyan, aminél ma nem létezik izgalmasabb olvasmányanyag.

Laskovics Márió

A Szélesvíz folyóirat hetedik számát Mátyus Aliz főszerkesztő mutatta be a szerzők közreműködésével. Az asztalnál Forgács Lajos és Csongor Attila

Így fogalmazott Mátyus Aliz főszerkesztő Pápa város Szélesvíz című folyóiratának frissen megjelent hetedik számának pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott bemutatóján. Az egyes szerzők pár mondattal ajánlották írásaikat a szép számban megjelent érdeklődőknek, kettejüknek azonban kicsivel több idejük volt erre. Forgács Lajos vasdiplomás tanítónő édesanyja születésének 100. évfordulójára készített kéziratos könyvéről, Csongor Attila pedig a moldvai csángó magyarokért végzett keresztszülő mozgalomról beszélt.

A Szélesvíz folyóirat hetedik számát Mátyus Aliz főszerkesztő mutatta be a szerzők közreműködésével. Az asztalnál Forgács Lajos és Csongor Attila

- Méltóképp készültünk erre a számra is, ami egy nagy felhívás arra, hogy még többen csatlakozzanak hozzánk. Nagyon jó, hogy mindig új emberek jelentkeznek, akik szívesen írnának, és az is, hogy most már összeért a lap, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT), és annak civil kaszinóinak munkája. Fontos szempont, hogy olyan dolgok kerüljenek be a jelen korból, amihez állandóan merítünk a múltból. Tehát azok az írások jelennek meg a máról, amik ugyanolyan fajsúlyúak, mint a múltból elővettek – jellemezte a Szélesvíz munkáját Mátyus Aliz.

Mayerné Pátkai Tünde (az asztalnál) a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma újraindulásának 25. évfordulójára készült rendhagyó évkönyvről szólt

Mint mondta, a főszerkesztői köszöntő informálja az olvasót a Pápán készülő szerveződésekről. Ezúttal az Ünneplő város rovatot a reformáció jubileumához kötődő protestáns tartalmak, a Köztünk élnek, köztünk éltek rovatot pedig tanítók, tanárok töltötték meg. Utóbbiból és Az én városom rovat emlékezéseiből könyvet jelentetnének meg, akárcsak a PMtT két korábbi civil kaszinójának témájából: 1956-ból és az utazásból.

Polgárdi Sándor esperes (a kép előterében) a pápai evangélikusok múltjáról és jelenéről írt a lapba

Az In memoriam rovatban Huszár János helytörténésztől és Kis Károly atlétikai edzőtől búcsúznak, a Látható világ rovat Nemcsics Antallal és Cziráki Lajos festőművészekkel foglalkozik, és a további rovatok is értékes írásokat tartalmaznak.

Az új szám borítóját Cziráki Lajos festőművész festményeiről készült fotók díszítik Fotó: a szerző

Újdonság, hogy a címek mellett a szerzők portréfotói is helyet kapnak. Megjegyezte, a beérkező bőséges anyag egésze nem fér bele a fél évente megjelenő, 88 oldalas lapba, a kimaradt, ám a tartalomjegyzékben szereplő írások a PMtT honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!