Pápa

2012.01.19. 13:02

Mi lesz a tuskók sorsa?

Pápa - A városkörnyéki utak melletti fakivágásról néhány nappal ezelőtt lapunkban megjelent írásunk után több olvasónk érdeklődött: mi történik a tuskókkal? Hiszen - véleményük szerint - ezek is veszélyforrást jelentenek az autósokra.

Nagy Imre

A kérdésnek utánajárva megtudtuk, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a vállalkozókkal kötött megállapodás alapján utóbbiaktól elvárja, hogy úgynevezett tuskómagasságig, azaz a talaj felett 5 centiméterrel vágják ki a fákat. Ez úgy történik, hogy a vágást követően a töveket a hozzáférhetőség miatt körbepucolják, majd utólag visszavágják. A tuskó természetesen a földben marad. További sorsáról a zrt. vezérigazgatósági titkársága adott tájékoztatást. 



- Társaságunknak kötelessége gondoskodni a kitermelt fák tuskójának minimum földfelszínig való kifúrásáról a balesetveszély elhárítása érdekében. A kora tavaszi időszakban megkezdjük a földben maradt tuskók speciális fúrófejjel történő szétzúzását, amely alkalmassá teszi az út menti területet a kaszálásra, a kitermelt fák pótlására, újra telepítésére és a további közút mentén szükséges munkafolyamatok megkönnyítésére - nyilatkozta lapunknak Horváth József vezérigazgatói titkárságvezető. Mint ebből kiderül, a tuskók eltávolítása a zrt. saját érdeke is, hiszen azok lehetetlenné tennék az útszéli kaszálásokat, illetve a fák újratelepítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!