Pápa

2014.03.17. 18:31

Nagy üzlet a termőföld

Pápa – A Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei földvédelmi bizottsága sajtóközleményt adott ki a választópolgárok tájékoztatására a földdel kapcsolatos gyanús zseb- és színlelt szerződésekről.

Nagy Imre

A közleményt sajtótájékoztató előzte meg, ahol Orbán Imre, a földvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy az elmúlt hetekben többször keresték meg Veszprém megyei gazdák.

Megyei gazdák azzal keresték meg a földvédelmi bizottságot, hogy a zsebszerződésükből színlelt szerződéssel kilépő külföldiek vagy azok strómanjai tucatjával adják el földjeiket ismeretlen hátterű cégeknek, fideszes pénzembereknek. – Ezek irreálisan magas pénzösszeget ígérnek a strómanoknak a földekért, így az elővásárlási joggal rendelkező magyar gazdáknak esélyük sincs termőföldhöz jutni. Az ajánlatoknál tömegesen fedezhetőek fel a színlelés ismérvei, például az eladók holtig tartó haszonélvezeti joga. Több kifüggesztett, a termőföldre vonatkozó vételi ajánlatnál a jogszerűség is megkérdőjelezhető – fogalmazott Orbán, aki csabrendeki, hosztóti szerződések konkrét példáit is ismertette. A dokumentáció teljes megküldésével Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett március 13-án Fazekas Sándor agrárminiszterhez e témában, míg az Anyaföldvédelmi Kerekasztal és a Jobbik jogi kabinetje vizsgálja a jogi lépések lehetőségét.

– Az önkormányzatoktól kapott információk szerint a megyei kormányhivatal is vizsgálatot indított, de azt gondolom, ennek nem az igazság kiderítése a célja – állította Orbán Imre.

A felvetésekkel kapcsolatban kikértük a Veszprém Megyei Kormányhivatal álláspontját, de a szervezet nem kívánt nyilatkozni.


Az eljárások folyamatban vannak

Sajtótájékoztatón reagált írásunkra Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Mint mondta, a Jobbik közleménye a kormányhivatalt támadta, erre a szervezet nem reagált. – A kormányhivatal vezetőjeként szeretném távol tartani a politikát a közigazgatástól, a kormánytisztviselőktől. Ezért képviselőként reagálok a sajtóközleményre. A kormányhivatal az államigazgatás területi integrációs szervezete, ami az ágazati minisztérium szakmai iránymutatása, illetve a jogszabályok által előírt feladatokat végzi. Közismert, hogy a közelmúltban Fazekas Sándor miniszter úr bejelentette, hogy az új földforgalmi törvény, illetve annak egyes rendelkezései hatályba lépése előtt a földhivatalok Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében megvizsgálják a haszonélvezeti joggal terhelt szerződéseket, tehát munkatársaim eszerint járnak el. Ezt a munkát jó néhány hónapja végzik. Figyeljük azokat a kifüggesztett, jelentős területre vonatkozó szerződéseket, amik mögött a háttérben akár zsebszerződést, akár bármely más, nem legális ügyletet látunk – fogalmazott a képviselő, aki arról is beszélt, hogy a földhivatalok már jó néhány hete a Nemzeti Földalaphoz, az agrárkamarához, és a föld-ügyekkel foglalkozó államtitkárhoz fordultak, hogy ezeket a szerződéseket, kifüggesztéseket vizsgálják felül, és amennyiben van rá lehetőség, az állam éljen elővételi jogával. – Ezért vissza kell utasítanom Orbán Imre minden, a földmutyira vonatkozó kijelentését, itt a környékünkön ilyen nem volt és nem is lesz. A Jobbik nyitott kapukat dönget, hiszen ezek az eljárások folyamatban vannak – mondta Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!