Pápa

2014.08.06. 09:43

Új eszközöket kaptak a pápai mentők

Pápa - Négy komplett mentőtáskával és egy vénakereső lámpával bővült a Pápai Mentőállomás eszközparkja. Az új felszerelés értéke közel félmillió forint – tudtuk meg Kürti József mentőállomás-vezetőtől.

Polgár Tibor

A Veszprém Megyei Mentőszervezet 04 Alapítványnak köszönhetően a pápai mentők négy gépjárművét – a két mentőkocsit, az esetkocsit, valamint a kiemelt mentőkocsit – komplett mentőtáskával szerelték fel. – Munkánkhoz nagy segítséget nyújtanak a mentőtáskák, melyekbe valamennyi mentéshez szükséges eszköz belefér, és azok könnyen áttekinthetők. Nagyon fontos, hogy a helyszínen rögtön kéznél legyenek az elengedhetetlen munkaeszközök, amik hatékonyabb és gyorsabb mentést eredményeznek. A mentőtáskák két literes oxigénpalackot, oxigénszondát, arcmaszkot, infúziókat, tűket, gyógyszereket, ampullákat, fecskendőket, újraélesztéshez szükséges lélegeztető eszközöket tartalmaznak – tájékoztatott a Pápai Mentőállomás vezetője. Hozzátette, az adomány részét képezi egy nagyobb mentőfelszerelés, melyben az említett eszközökön kívül a magas szintű légút-biztosítási eljárások is megtalálhatóak egyetlen táskában.

Fotó: Polgár Tibor


Ugyancsak nagy segítséget nyújt a vénakereső lámpa, amelyre gyakran szükség van egy-egy sérült, beteg ellátásánál. Kürti József elmondta, adott esetben gyakran kell vénát biztosítani a folyadékpótláshoz az érintett személynél, így ha a sérült vénája nehezen kereshető, karjára helyezve a lámpa kirajzolja a véna körvonalait. Ennek oka az, hogy a széndioxiddal telített vér elnyeli a fényt, ezért sötét kontúrral jelenik meg a bőrfelszín alatt. A tapasztalt szakember megjegyezte, a megyei vezető mentőtiszttel történt egyeztetés után nyújtották be igényüket a szükséges felszerelésre. Kürti József kiemelte, a Veszprém megyei mentőállomások gépjárművei a legjobban felszereltek közé tartoznak az országban.

– Mindez a jól működő megyei 04-es alapítványnak köszönhető. Felhívnám rá a figyelmet, a megyei alapítvány nem keverendő össze az Országos Mentőszolgálat Alapítvánnyal, amely adománygyűjtés céljából több alkalommal keresett meg helyi vállalkozásokat, magánembereket a Pápai Mentőállomás nevében. Mi ilyen formában soha nem gyűjtöttünk pénzt, és a jogtalan tevékenység leállításának érdekében már lépéseket tettünk. A Veszprém Megyei Mentőszervezet 04 Alapítvány az adók 1 százalékából, illetve felajánlásokból képes támogatni a megyei mentőállomásokat – mutatott rá Kürti József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!