Pápa

2015.04.21. 18:11

Változik a pápai piac üzemeltetése – Az árusok háborognak

Pápa - Április közepétől új üzemeltetője van a helyi piacnak, amivel kapcsolatban ellenzéki pártok számos kérdést felvetettek a sajtón keresztül. Felkerekedtünk, hogy megnézzük, mi újság a kofák világában.

Polgár Tibor

A pápai piac üzemeltetésének átalakításáról többféle mendemonda kering a városban, ezért a tisztánlátás miatt érdemes először az objektív tényeket megvizsgálni, amihez Áldozó Tamás polgármester segítségét kértük. Tőle megtudtuk, a belső piac bérbeadásának első lépéseként tavaly november 19-én előzetes ajánlatkérést tettek közzé, amire öt ajánlat érkezett. Ezt követően 2015. március 6. volt a piac öt év határozott idejű bérletére vonatkozó pályázati hirdetmény kifüggesztésének napja, a pályázatokat március 23-ig lehetett leadni. Egyaránt adhattak be pályázatot magánszemélyek, valamint gazdasági társaságok is. A hirdetményben foglaltak és az arra érkezett pályázat alapján a nyertes a Nagy Kereskedelmi és Szolgáltató Egyéni Cég lett.

A pályázaton nyertes cég 2015. április 15. és 2020. április 14. között üzemelteti a pápai belső piacot – tájékoztatott Áldozó Tamás. Mint ismert, a szóban forgó piac eddig a Városgondnokság üzemeltetése alatt állt. Kérdésünkre Pápa polgármestere kiemelte: a piac bérbeadása része a Városgondnokság átszervezésének, hiszen a cél az, hogy az említett intézmény a korábbinál nagyobb erővel tudjon a klasszikus városüzemeltetési feladatokra – mint például a zöldterületek gondozása, a csapadékvíz-elvezetés – koncentrálni. – A Városgondnokság üzemeltette korábban a használtcikk- vagy másképpen lengyel piacot is. Azt három évvel ezelőtt bérbe adta a város, és a korábbitól eltérő üzemeltetési mód a lengyel piac forgalmában nem okozott visszaesést. A belső piacnál sem számítunk visszaesésre. Azt gondoljuk, hogy a pápai piacon hagyományosan nagy a forgalom, és nem csupán azért volt nagy a választék, mert a pápai helyárak lényegesen elmaradtak a környékbeli piacok áraitól – fogalmazott Áldozó Tamás.

A városvezető érdeklődésünkre elmondta: április 15-től kezdődően a bérlő kötelezettségei közé tartozik – a pályázati hirdetményben foglaltaknak megfelelően – a bérleti díj (havonta 2,2 millió forint), valamint ezenfelül valamennyi közüzemi díj megfizetése, a piac működésének biztosítása. Áldozó Tamás megjegyezte, a piac körül kialakult politikai felhajtással azért sem ért egyet, mivel a bérbeadással kapcsolatban az ellenzéki önkormányzati képviselők a mai napig sem kérdést, sem hozzászólást nem tettek a képviselő-testületben, a nyilvánosan amúgy is elérhető adatok mellett egyéb felvilágosítást nem kértek. – Előző pénteken volt napirenden a város gazdasági programja, azonban még ennek során sem fogalmazott meg észrevételt az ellenzék. Azt a lendületet, amit azóta Grőber Attila és Süle Zsolt képviselőktől a nyilvánosság előtt tapasztalni, talán helyesebb lenne a képviselői munkájukra fordítani, s akkor sem megjátszott értetlenségekkel, sem sanda, aljas gyanúsításokkal nem lenne terhes a pápai közélet. Csak úgy túl egyszerű lenne? – kérdezett vissza Pápa polgármestere.

Ezekkel az információkkal a tarsolyunkban körülnéztünk a pápai piacon, ahol kedden eléggé lagymatag volt az élet. Az általunk megkérdezett árusokban két közös volt: egyikük sem vállalta névvel a véleményét, valamint mindannyian elégedetlenségüknek adtak hangot az üzemeltető-váltással megemelkedő helyárak miatt. – Kérdezzen csak meg itt bárkit, hogy mi a véleménye az új piaci viszonyokról. Mindenki fel van háborodva a háromszorosára emelkedett helypénz miatt – panaszolta egy középkorú férfi, aki egy Pápa melletti településről jár be árulni a piacra. Hozzáfűzte, a tapasztalatok azt mutatják, évről évre csökken az itteni termelők, kereskedők forgalma, így a megemelkedett helyárak miatt sokaknak biztosan nem éri majd meg Pápán piacozni. Elismerte, a Városgondnokság általi üzemeltetés sem volt tökéletes, azonban kihangsúlyozta, a mostani változtatást egyáltalán nem tartja jó megoldásnak.

Az árusokkal való beszélgetésünk során a panaszok visszatérően azonosak voltak: helyárak, helyárak, helyárak. Egy másik férfi úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzetben nem jósol túl nagy jövőt a pápai piacnak, míg egy asszony az üzemeltetés minőségét kifogásolta. Szerettük volna megkérdezni az üzemeltető cég vezetőjét is, azonban nem értük el telefonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!