Papkeszi

2016.11.21. 21:50

A százhúsz éves templom ünnepe

Papkeszi - Jóságos Urunk van, mondta Steinbach József püspök a református templom építésének 120. évfordulója alkalmából szervezett hálaadó istentiszteleten.

Balla Emőke

A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a 34. zsoltár alapján hirdette Isten igéjét. Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr! Olyan Urunk van, aki Jézus Krisztust küldte el, hogy jóságát, szeretetét és hűségét megmutassa nekünk. Leborulunk Isten elé, jóságát dicsőítjük, magasztaljuk. Isten felemel bennünket és részesít az ő jóságából, fogalmazott Steinbach József.

- Azért épült fel a templom 120 éve, azért adott Isten itt iskolát ennyi gyerekkel, hogy megérezzük jóságát. Merítsünk belőle, éljünk ebből a jóságból, a fiatalok tekintsék boldogságnak, hogy református iskolába járhatnak. Gondoljunk, szóljunk és cselekedjünk jót, ez az embe-ri élet értelme. Éljük át és cselekedjük Isten jóságát. Akik az Úrban bíznak, nem nélkülözik ezt a jót.

A püspök hálát adott a 120 éve épült templomért, a gyülekezetért és az iskoláért, az oda járó diákokért. A hálaadó istentiszteleten a kicsinyek adtak műsort, óvodások és iskolások szavaltak, tettek bizonyságot, énekelték el az ismert éneket: Mint szarvas hűs vízforrásra, úgy szomjazik lelkem Rád. (A papkeszi Bocskai István Református Általános Iskolában a gyerekeket vidám, barátságos légkörben, református-keresztyén szellemben nevelik, magas színvonalú oktatásban részesítik).

Az istentiszteleten a református gyülekezet, a kerület elöljárói és az iskolások is részt vettek   Fotó: Balogh Ákos

A templom történetét Eizler Csaba, a papkeszi református egyházközség kirendelt lelkésze ismertette. Az első templom 1465-ben épült, de le kellett bontani, az új templom közel fél év alatt készült el, 1896 november 22-én szentelték fel. A templomot néhány évvel a berhidai földrengés után, 1988-ban újították fel, az elmúlt években elkészült a kerítés, a mozgáskorlátozott-feljáró, a torony bádogzatának festése, a csapadékvíz elvezetése. Az orgona felújítása után a jövő fel-adata, hogy a templom is megújulhasson, mondta a lelkész, hozzátéve: bízunk az Úrban, hogy ez megvalósulhat.

A vendégeket Kónya Istvánné, a gyülekezet gondnoka köszöntötte, felidézve az elmúlt időszak eseményeit. A hálaadó istentiszteleten Bellai Zoltán főtanácsos és Köntös László főjegyző imádkozott, Huszár Pál főgondnok köszöntötte a gyülekezetet, igét olvasott Császár Attila, a veszprémi református egyházmegye esperese. Kádárné Hegedűs Veronika énekelt, Varga Áron kántorizált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!