Hirdetés

2022.09.20. 13:55

Mindent a szemnek – október a látás hónapja

Az egészség mindennél fontosabb. A teljes élethez hozzátartozik, hogy vigyázunk magunkra és mindent megteszünk azért, hogy hosszú, boldog életet élhessünk. Azonban a látás romlása lényegében kivédhetetlen: idős korban szinte mindenkinél, de egyre gyakoribb, hogy már fiatal korban jelentkezik. Emiatt, és mert egy jó szemüveg segítségével zavartalanul élhetjük mindennapjainkat, nem igazán tekintünk rá betegségként. Ettől függetlenül fontos, hogy odafigyeljünk rá – erre hívja fel a figyelmet a látás hónapja.

Forrás: canva.com

Október a látás hónapja: ilyen ajánlatok közül válogathatunk

Az optikai szaküzletek egész októberben hatalmas akciókkal és kiváló ajánlatokkal várják a vásárlókat a látás hónapja alkalmából. A 30%-os, sőt az 50%-os leértékelés sem ritka, így ilyenkor jóval olcsóbban hozzájuthatunk olyan szemüveg keretekhez és napszemüvegekhez, amik egyébként nem engedhetünk meg magunknak. Sok üzletlánc olyan ajánlatokkal is kecsegtet, amelyek lehetővé teszik, hogy egyszerre készíttessünk két szemüveget vagy akár kedvezményesen vásároljunk napszemüveget az új szemüvegünk mellé.

Ugyancsak jellemző ajánlat az ingyenes látásvizsgálat. Ezzel a lehetőséggel mindenképp érdemes élni, még akkor is, ha egyébként nem terveztünk új szemüveget csináltatni. Sok szaküzletben nem csak a látás hónapja alatt vehetjük igénybe ezt az ingyenes szolgáltatást, azonban ezekben a boltokban többnyire magasabb áron juthatunk hozzá a termékekhez. Érdemes ezért olyan helyre menni, ahol valóban az akció része az ingyenes szemvizsgálat.

Forrás: canva.com

Ezért szükséges a rendszeres szemvizsgálat

A szakemberek szerint mindenkinek érdemes megnézetni a látását minimum 1,5- 2 évente, a szemüvegeseknek és kontaktlencséseknek pedig akár sűrűbben, 1-2 évente javasolt a kontroll. A látásvizsgálat egy rutinművelet, amit képzett optometrista végez. Segítségével kimutatható a látásromlás mértéke, és könnyen megállapítható, hogy pontosan milyen lencsére van szükségünk a tökéletesen éles látásért.

szemvizsgálat gyors, maximum fél órát vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A folyamat során három különböző módszert alkalmazva, több lépésben vizsgálják a látásunkat. 

Az objektív szemvizsgálat során a szem fénytörési hibáját vizsgálják. 

A szubjektív szemvizsgálat elvégzésekor mi mondjuk meg, hogy milyen szemüveglencsével látunk a legjobban. Ez a dioptriás vizsgálat, amely során több lencsét is kipróbálhatunk az előttünk lévő olvasótábla leolvasásával.

A réslámpás vagy biomikroszkópos vizsgálat során az eljárást végző szakember a szem elülső és hátsó részét is feltérképezi. Amennyiben eltérést lát, azonnal szemész-szakorvoshoz irányít bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában