Rendőrségi

2011.09.21. 13:24

Rendőrnek álcázott fegyveresek támadtak a pénzszállító cégre

Rendőrnek öltözött fegyveresek megtámadták szerdán egy pénzszállító cég központját a franciaországi Orlyban; a támadásban egy személy meghalt, ketten súlyosan megsérültek - közölték rendőrségi források.

MTI

A mintegy tíz főből álló, kalasnyikovokkal felszerelt kommandó reggel 6 órakor hatolt be a Temis pénzszállító cég központjába, amelynek bejáratát berobbantották. Az épület gyakorlatilag egy hatalmas páncélszekrénynek tekinthető: a pénzszállító gépkocsik innen szállítják ki a nagy összegű készpénzeket.
   
A robbanásban egy pénzszállító életét vesztette, két másik alkalmazott pedig a rendőrnek öltözött behatolókkal folytatott tűzharcban megsérült. Mindkettőjüket kórházban ápolják. A kommandó tagjai ezután két gépkocsival elmenekültek. Útközben egy túszt ejtettek, akit egy órával később elengedtek.
   
A rendőrségi források szerint az elvitt pénz összege egyelőre nem ismeretes, az LCI hírtelevízió viszont azt közölte: a fegyveresek zsákmány nélkül menekültek el.
   
A támadás előtt a fegyveresek égő gépkocsikkal elbarikádozták az utcát, hogy így késleltessék a rendőrség helyszínre érkezését. Hasonló akciókra már korábban is volt példa Párizs környékén elkövetett támadások alkalmával. A rendőröknek ennek ellenére viszonylag gyorsan sikerült megközelíteniük a helyszínt, s ez menekülésre késztette a fegyvereseket. Menekülés közben azonban rálőttek a rendőrökre és egy járókelőt túszul ejtettek, akit egy hat kilométerrel távolabbi kisvárosban engedtek szabadon. A támadókat nagy erőkkel keresi a rendőrség.
   
A francia médiában megkérdezett szakértők szerint a pénzszállító cégek központjának megtámadása nagyon ritka, mert jelentős logisztikát igényel, ugyanakkor technikailag sokkal könnyebb, mint egy mozgásban lévő pénzszállító autóé. A páncélozott bejárat berobbantása, az utcai lövöldözés és a túszejtés arra utal, hogy "tapasztalt és felkészült" támadókról van szó - hangsúlyozta egy rendőrségi forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!