Rendőrségi

2016.12.30. 22:05

Sajátjaként kezelte a befektetést

Mór, Veszprém - Több mint tízmillió forintot sikkasztott el egy bankfiók korábbi vezetője. A férfit jogerősen három év börtönre ítélték.

Marton Attila

A 45 éves vádlott, F. F. az egyik móri bankfiók vezetőjeként dolgozott a kétezres évek végén, amikor egyik ismerősén keresztül egy svájci nőnek ajánlott kedvező befektetési lehetőséget. Az ismerősön keresztül 2008 januárjában érkezett 15 millió forint a Svájcban élő nőtől, a pénz átvételéről elismervényt is kiállítottak. F. F. húsz- százalékos hozamot ígért az összeg után, a sértett elvárása tőkegarantált, bármikor hozzáférhető befektetés volt.

A vádlott többek között értékpapírba fektette az összeget, amely után az év júliusában, majd következő év februárjában és 2010 januárjában is jelentős összeget utalt át kamatként. A sikeres befektetést látva időközben újabb 2,4 millió forintot bíztak rá. 2010 tavaszán azonban megszűnt a férfi fiókvezetői munkája, és hiába kérte vissza a pénzt a tulajdonosa és megbízottja, a férfi csak ígérgetett, de nem fizetett.

A befektetési céllal átvett milliókat 2010-től már a sajátjaként kezelte, és saját érdekeltségébe tartozó beruházásba, valamint ingatlanügyletbe fektette. A sikkasztással mintegy 17,4 millió forintos kárt okozott a sértettnek, amelyből idővel 4,2 milliót térített meg. A vádlott azzal védekezett, szabad kezet kapott a befektetés módját illetően, és saját vállalkozásából, valamint az ingatlanberuházásból is nagyobb összeget remélt idővel, amiből visszafizette volna a tőkét és a kamatokat.

Egy másik esetben egy nőnek ajánlott tőkegarantált befektetést 2009-ben, a rábízott kétmillió forintot azonban hiába kérte vissza néhány hónap elteltével a sértett, a férfi csak százezer forintot tudott kifizetni. Egy barátjától ötmillió forintot kért kölcsön arra hivatkozva, a pénz csak néhány napra kell neki, amíg meg nem kap egy hitelt, F. F. azonban megtévesztette barátját, és nem adta vissza az összeget.

Az elsőfokon eljáró Veszprémi Járásbíróság sikkasztásért és csalásért három év börtönre ítélte a férfit, valamint kötelezte a svájci sértettnek okozott 13,2 millió forintos kár megtérítésére. A Veszprémi Törvényszék közelmúltban hozott másodfokú ítéletében pontosította az egyik sikkasztás minősítését, ezen túl helybenhagyta az ítéletet, amely jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!