Rendőrségi

2017.09.01. 06:27

Tanévkezdés: figyeljünk a gyerekekre!

Budapest, Veszprém - A tanévkezdet több szempontból fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára, ezért a rendőrség ilyenkor kiemelt figyelmet fordít az iskolák környékére, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Kovács Erika

Megkezdődött az iskola pénteken. Ebből az alkalomból közölt sok hasznos információt az ORFK. Mint kiemelték, szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a napi közlekedésben, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra.

Az ORFK kiemelte, a rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Az idei tanévben is folytatódik az immár kilenc éve működő „Az iskola rendőre” program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. A helyi rendőri szervek a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintették és elemezték. Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

AZ ORFK  közlése szerint a tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken, tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet. Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton teszik közzé. A 2017/2018-as tanévben közel 3000 oktatási intézményben teljesít majd szolgálatot iskolarendőr. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a program végrehajtását plakáttal, fényvisszaverő kulcstartóval, elsősöknek foglalkoztató füzettel, tornazsákkal, láthatósági mellénnyel, fényvisszaverő matricával, karpánttal, 100 ezer fluoreszkáló szilikonos karkötővel támogatta. Ezeket az eszközöket az iskolarendőrök juttatják el a programban részt vevő oktatási intézményekbe.

Az iskola rendőre” program keretében folytatódik a „SuliMoped” program, valamint a közlekedésbiztonsági vetélkedők is. A „SuliMoped” program tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzésen valósul meg, amely összesen ezer - 8. osztályos általános iskolai - diák képzését jelenti.  A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, a bűnmegelőzési tanácsadók folyamatosan tevékenykednek a középiskolákban. Az iskolai programokban kiemelt hangsúlyt kap a prevenció, derül ki az ORFK tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!