Rendőrségi

2014.02.11. 13:47

Az internet veszélyeire figyelmeztettek a rendőrök

A világ számos országában, az Európai Unió valamennyi tagállamában minden év második hónapja, második hete második napján, azaz idén február 11-én tartják a „biztonságosabb internet napot”.

Nagy Imre

A cél, hogy ezzel a világháló biztonságosabb kezelésére, az internetezés alapvető szabályaira hívják fel a figyelmet.

A célkitűzéssel a Pápai Rendőrkapitányság is azonosult, hiszen a helyi tapasztalatok szerint a Pápai Járás területén is sokan váltak már olyan jellegű bűncselekmények – elsősorban csalások – áldozatává, amiket az elkövetők az internet segítségével valósítottak meg.

– Emellett a területünkön működő általános- és középiskolák pedagógusaitól is gyakran kapunk olyan jelzést, hogy a fiatalok nem tudnak helyesen bánni a világháló lehetőségeivel, meggondolatlanul töltenek fel adatokat, fotókat, illetve közszemlének teszik ki levelezésüket is. Rendőrségi tapasztalatból tudjuk azt is, hogy több iskoláskorú gyermek sérelmére követtek már el bűncselekményt az internet segítségével, de fiatalok is voltak hasonló bűncselekmények elkövetői – tájékoztatta lapunkat Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Fotó: Nagy Imre

A Pápai Rendőrkapitányság ezért is döntött úgy, hogy a nevezetes napon minél több fiatalhoz eljutva tájékoztatják őket – természetesen a rendőrség szemszögéből – az internet veszélyeiről. Kedden az ugodi általános iskolában, Pápán a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában, a Weöres Sándor Általános Iskolában, valamint a Petőfi gimnáziumban a kapitányság négy rendőre tartott felvilágosító órákat. Ezeket rövid kisfilmekkel színesítették, amik hasznos ismereteket, gyakorlati tanácsokat közvetítettek a diákok felé.

– Felhívtuk a figyelmet az internetes vásárlás veszélyeire, a hálón terjedő zaklatásokra, becsületsértésekre, rágalmazásokra, a közösségi oldalakra feltöltött személyes adatok és fotók miatti veszélyekre, az internetes ismerkedés veszélyeire, az illegális letöltésekre is. A középiskolákban pedig kitérünk az interneten hirdetett külföldi munkavállalás buktatóira – fogalmazott Császárné Elek Veronika, aki személyesen a Gyurátz iskolában tartotta előadását az érdeklődő diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!