Rendőrségi

2010.11.18. 12:56

Kockázatos a hamis

Veszprém - Nagyon nehéz mérni, mekkora a hamisított termékek aránya, hiszen azokról az esetekről vannak adatok, amelyekben eljárás indult. Becselések szerint egyébként 5-7 százalékra tehető ez az arány.

Halmos György

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület illetékese, dr. Tóth Zita érdeklődésünkre elmondta, a hamisítványok aránya terméktípusonként eltérő. Gyógyszerek esetében hazánkban például három százalékra teszik az illegális csatornákon beszerezhető hamisítványok arányát. Idén egyébként októberig 8,2 millió euró, több mint 2,3 milliárd forint értékben foglaltak le a vámszervek hamis terméket.

Magyarországon a ruházat vezet a hamis termékek között, a leggyakoribbak a Távol-Keletről érkező ruhák, cipők, ruházati kiegészítők. Ezt követik a parfümök, kozmetikai szerek, elektronikai cikkek (a trendeket követve népszerűek a mobiltelefonon és tartozékaik a hamisítók körében), játékok, CD-k és DVD-k, illetve a gyógyszerek és az élelmiszerek.

Dr. Tóth Zita szólt arról is, hogy amíg korábban a hamisítás leginkább a luxustermékek piacát érintette, ma már egyre többször a napi használati cikkekket érinti. Hamisítják már például a fogkrémeket, sampont, borotvát, gyermekjátékokat is. - A fogyasztók viszonylag nagy hányada tisztában van a hamisítás káros következményeivel, ennek ellenére vásárolna hamis termékeket, mert olcsóbbak az eredetinél - fejtette ki.


Hozzátette, hogy jelentős kockázatot vállal, aki hamis terméket vásárol, mivel azokat ismeretlen körülmények között, ismeretlen összetevőkből állítják elő. A hamisított ruházati termékek legtöbbször silány minőségű anyagból készülnek, varrásuk, ragasztásuk nem megfelelő, a felhasznált festékanyagok akár káros anyagokat is tartalmazhatak, volt olyan eset, amikor allergiás tüneteket váltott ki egy hamis ruhadarab, cipő használata.

A bizonytalan forrásból származó játékok legnagyobb veszélye az ahhoz felhasznált anyagok minősége (legyen az műanyag, gumi, festékanyag, ragasztó), hiszen azokat a gyerekek a szájukba veszik, amelyből az egészségükre káros anyagok oldódhatnak ki. A hamis, bizonytalan eredetű élelmiszereknek és gyógyszereknek közvetlenül egészségkárosító hatásuk lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!