ökoturizmus

2018.02.06. 08:00

Felteszik a Somlót az idegenforgalmi térképre

Évindító fogadáson összegezte a 2016-os és 2017-es években benyújtott pályázatok sikereit Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere.

Rednágel Zsuzsanna

Bogdán József, Marton Zsolt, Kovács Zoltán és Polgárdy Imre Fotó: Rednágel Zsuzsanna

Közülük is kiemelte az Ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón címmel megnyert pályázatukat, melynek keretében a Somló hegy lábánál fogadóközpont és rendezvénytér jöhet létre, valamint a Somlóhegy Alapítvány tulajdonában lévő Csendes (Napórás) pince újulhat meg. A Taposó-kút szerkezete és környezetének rendbetétele, és a Szent Margit-kápolnánál egy rendezvénytér és vizes blokkok kerülhetnek kialakításra a megnyert 299 millió forint pályázati összegből. Továbbá önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a művelődési ház külső rekonstrukciója, a meglévő óvoda konyhájának felújítása és bővítése valósulhat még meg.

Bogdán József, Marton Zsolt, Kovács Zoltán és Polgárdy Imre Fotó: Rednágel Zsuzsanna

Marton Zsolt az évindító fogadáson elmondta, hogy az önkormányzat saját erőből két utcát aszfaltozott újra a településen, és külső támogató segítségével megvalósult a faluban található zsidó temető helyreállítása is. Hozzátette, hogy két vasúti átjárót is fénysorompóval láttak el. Somlóvásárhely első embere a szennyvíz elvezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a legfőbb feladatnak tartja, hogy a falu ezen adósságát a lakókkal szemben a lehető legrövidebb időn belül leróják.

Bogdán Józseftől, a hegyközség elnökétől megtudtuk, a hegyközség vezetésének a mandátuma márciusban lejár. Hozzátette, hogy a 2013-ban megfogalmazott célokat sikerült megvalósítaniuk. Elsősorban a borturizmus fejlesztése a legfontosabb, ami a hegy vendégbarát színvonalának emelésével tudna megvalósulni – fogalmazott a hegyközség elnöke.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Somló környéki települések, polgármesterek, borászok, civil szervezetek együttes összefogásával lehet a Somlót hazánk turisztikai térképére felhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!