Sport

2009.03.19. 03:29

Ultrafutók versenyei - Ma 11 órakor lövik el a mezőnyt

<b>Siófok, Veszprém</b> - Ma rajtol a II. BSI Balaton Szupermaraton Siófokról, szombaton pedig ötödször rendezik meg a Veszprémi hatórás futóversenyt az Erzsébet ligetben.

B. Virág Rita

Az ultrafutók napjai következnek, hiszen két jeles eseményt is tartanak számukra a héten. Időrendben haladva, első a sorban a II. BSI Balaton Szupermaraton, ahol négy nap alatt kerülik meg a résztvevők a magyar tengert. 

Március 19-22-e között összesen 194,5 kilométert kell majd teljesíteni. A megyéből ketten párosban, tizenöten csapatban vágnak neki a nem mindennapi távnak. A rajtot a siófoki aranyparton tartják, a nevezések szerint több mint kétszázan - 123 egyéni induló, 24 páros és 78 csapat - teszik próbára erejüket, kitartásukat. 

Az első napon a Siófok-Fonyód szakasz vár a futókra, amely 46,8 kilométer. Pénteken a Fonyód-Szigliget táv 52,9 kilométer hosszú. Szombaton 43,1 kilométer az előírt penzum Badacsony és Balatonfüred között, míg vasárnap 51,7 kilométert tesz ki a Balatonfüred-Siófok távolság. 

Ma 11 órakor lövik el a mezőnyt, pénteken 10-kor, szombaton ugyancsak 10 órakor a badacsonyi Mol-kút parkolójából, míg vasárnap 8 órakor rajtolnak a füredi Tagore sétányról.

A szupermaraton keretén belül szombaton bonyolítják le a Maraton elnevezésű különvetélkedőt, ahol 43,1 kilométert kell lefutniuk a résztvevőknek.

Március 21-én, szombaton a veszprémi Erzsébet liget immáron ötödik alkalommal ad otthont a veszprémi hatórás futóversenynek, amely egyben az egyéni országos bajnokság is. 

A szervező Viking SE-től Szalai Szabolcs örömmel számolt be róla, hogy a viadal nemzetközi minősítést kapott, így az itt elért eredmények felkerülnek a világranglistára is, és ezekkel a sportolók kvalifikációt szerezhetnek a nemzetközi versenyekre is. A ligetben 1388 méteres hitelesített pályán kell minél több kört megtenniük a mintegy 60 egyéni és hatcsapatnyi futónak.

- A versenyre az ország leggyorsabb ultrafutói neveztek már, így nagy csaták várhatók, és remélhetőleg az eddigi pályacsúcs is ve- szélybe kerül. Az indulási rekord viszont biztosan meg- dől - hangsúlyozta Szalai Szabolcs.

A tíz órakor kezdődő eseményre többek között a ta- valy a Budapest- Bécs Szupermaratonin bronzérmes Zahorán Ádám is nevezett, de itt lesz Ossó Zoltán is, aki Veszprémben már kétszer is nyerni tudott, és a Megszállottak Klubjának tagja, Frank Tibor is közismert név az ultramara- tonisták között.

A Viking SE reménységei is rajthoz állnak, többek között Gurdon Éva, Bocska István és Csapó András, akiktől többek között jó eredményeket várnak.

A Viking SE 2009-et az együttműkődés évének tartja, ezért ennek jegyében az UltraBalaton és a Bécs-Budapest szupermaratoni versennyel is szerződést kötöttek. Ezeknek értelmében a júniusi tókerülő erőpróbára meghívást kap egy férfi, egy női induló és egy csapat. Az októberi Bécs-Budapest versenyen pedig Veszprémből ugyancsak egy férfi és egy női futó ingyenesen rajthoz állhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!