Sport

2009.09.24. 16:35

Elképesztő történet! Vaszarról a liverpooli Anfield Roadra

Debrecen - Elképesztő történet, olyan, amilyen csak az óceánon túlról szokott begyűrűzni hozzánk. A fiatal fiúcska tizenkét esztendős volt, amikor elkezdett futballozni. Tíz évvel ezelőtt még a megyei kettőben rúgta a labdát, egy héttel ezelőtt pedig már az Anfield Roadon, a Liverpool szentélyében.

Novothny Ottó

A hihetetlen mese (amely egyébként nagyon is valóságos) főszereplője Mészáros Norbert, a debreceni labdarúgócsapat belső védője. 

Az ifjú Vaszaron született, az általános iskolában mindent kipróbált (atletizált, kézilabdázott, kosárlabdázott), miközben szabadidejében a haverokkal focizgatott. 

- Jó voltam, de messze nem kimagasló - mondta erről az időszakról. - Az egyik barátom lejárt edzésre, tizenkettő voltam, amikor elmentem vele. Már előtte is úgy terveztem, hogy NB I-es és válogatott játékos szeretnék lenni, ebben az időszakban ez nagyon komoly tervemmé vált.


A nyurga vaszari fiatalember számára rendkívül sokat jelent a családja, és amikor tud, rohan haza hozzájuk, feleségéhez, fiához és a szüleihez

A középiskolát Pápán kezdte, ekkor már a PELC ificsapatának a tagja volt, a korosztályos bajnokságot meg is nyerték. Norbert csatár vagy támadó középpályás poszton erősítette a társaságot. Az érettségi után Ugod, a Spartacus, majd Vaszar voltak a klubállomások, utóbbi körzeti I. osztályú. 
 
- Aztán Horváth András bácsi hívott, jöjjek az Elmax Vasashoz, remek szezont zártunk, megnyertük az NB III-as bajnokságot. Bejelentkezett értem a Dunaferr, ez 2000-ben történt, ott is aranyérmesek lettünk, csak az NB I-ben. 

Ekkor teljesült az egyik álmom: a Sopron elleni meccsen mutatkoztam be az első osztályban, csereként léptem pályára, ráadásul a gólommal nyertünk  idézi fel vidáman.

Egervári Sándor elment a Duna-partról, Mészáros kevesebb játéklehetőséget kapott, így az NB IB-s BKV Előréhez igazolt. Aztán megkezdődött a páratlan sikersorozat.

Siófok következett, ami kitűnő választás volt. Csertői Aurél vezetésével a biztos kiesőként elkönyvelt csapattal a negyedikek lettünk, például a Fradit idegenben vertük 4:0-ra. A szezon végén hat embert hívott el a Debrecen, egyedül én nem mentem.

A névsor érdekes, hiszen ketten is Veszprém megyeiek: Csernyánszky Norbert, László András, Hegedűs Gyula, Virág Béla, Sitku Illés. Ők tehát a cívisvárost választották, Norbert viszont a másodosztályú német Cottbust. 
 
- Harminckét meccsből huszonnyolcon léptem pályára, két gólt rúgtam. Nagyszerűen éreztem magam, de ismét hívott a Debrecen és ekkor már, vagyis 2004-ben idejöttem. 

Ritkán kaptam játéklehetőséget, de aztán az egyik meccsen mindkét belső védőnk megsérült. Akkor a cseh Mirosláv Beránek volt a mesterünk, odaküldött engem. Annyira megfeleltem, hogy a következő szezonra a felkészülést már azon a poszton kezdtem. 


Mészáros Norbert a Dunaferr színeiben egyszer már nyert magyar bajnokságot, mégis a Hajdúságban, a Debrecen csapatában vált igazán ismert, neves labdarúgóvá


A vaszari fiatalember a bajnokságban is kimagasló teljesítményt nyújtott, hiszen a pontvadászat végén kiderült: a belső védők közül a legmagasabb átlagosztályzatot kapta a napi sportújság szakíróitól. 

- Rengeteget tanultam Komlósi Ádámtól, akivel együtt igyekeztünk megakadályozni az ellenfél támadóit, és sokszor segített a mozgással vagy szavakkal. 

Csodálatos város Debrecen, nagyon jól érzem magam. Volt már egy meghatározó élményem, amikor ligaválogatottként a Milan ellen játszhattam. Ám a liverpooli fellépés minden eddigin túltett. 

Döbbenetes hangulat a lelátókon, eszméletlen tudású ellenfelek, ezt csak átélni lehet, elmondani alig.  Mészáros Norbert szülei Vaszaron élnek, felesége és egyéves kisfiuk szintén hazaköltözött. Norbert, amikor tud, siet hozzájuk.
 
- Szeretnék ugyanaz a srác maradni, aki korábban voltam, bízom benne, hogy sikerül. A gyerekkori barátokkal mindig elbeszélgetünk, tartjuk a kapcsolatot. A svédek ellen válogatott kerettag voltam, a portugál meccsen már a kispadon ültem. 

Nagyon szeretném, ha címeres mezben is bemutatkozhatnék, és akkor egyelőre minden focival kapcsolatos vágyam beteljesülne - fejezte be Mészáros Norbert.

Kétszázkétmillió forint a játékos ára

Az egyik napilap a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott csapatok játékosainak az árát nagyjából meghatározta, a néhány éve még a vaszari körzeti bajnokságban focizó Mészáros Norbert neve mellett 202 milliós összeg állt. 

A 29 esztendős, 191 centi magas fiatalember elmondta, hogy a BL-lel kapcsolatos horribilis összegek (közel kétmilliárd forintot kap a klub a sikerért) jól hangzanak, és bár nyilván a játékosok is részesülnek belőle, ezt azért nem osztják szét közöttük. 

Norbertet rendre megállítják Vaszaron a szomszédok, ismerősök, de szüleit is gyakran megkeresik aláírásért vagy fényképekért. Ezeket a kéréseket igyekszik gyorsan teljesíteni. Elmondása szerint imádja Debrecent, szerinte a városnak egy hibája van csupán: nagyon messze épült Vaszartól...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!