JEGYZET

2018.05.05. 06:30

Kultúra híján

Pajor-Gyulai László

„Én ezt nem tűröm el, hogy egy ilyen pozícióban lévő játékos ilyen hibát elkövessen, és egy egész klubnak a jövőjét veszélyeztesse, az egészen biztos. Összességében nézve a Nyíregyháza megérdemelte a győzelmet, de úgy gondolom, felelőtlenség kellett ahhoz, hogy ezt a mérkőzést mi elveszítsük. Szó szerint ki merem mondani, Lorentz Mártonról van szó. Ő nálam végérvényesen elvágta magát. Innentől kezdve holnaptól jelentkezik az U19-be, ott fog edzeni, és nálam, amíg én a Siófok edzője vagyok, egyetlenegy percet sem vagyok hajlandó vele foglalkozni sem edzésen, sem mérkőzésen. Ez volt nála az utolsó csepp a pohárban.”

Varga Attila, a Siófok vezetőedzője alázta porrá a saját játékosát csütörtök este élő egyenes televíziós adásban, miután csapata egy 91. percben esett góllal kikapott Nyíregyházán.

Kétségtelen, a 23 éves védő vastagon benne volt a gólban, előtte ügyetlenül az ellenfélhez fejelte a labdát, majd megszeppenten totojázott, enélkül alighanem elhozott volna egy pontot a Siófok.

A héten már láttunk ilyen ügyefogyott megmozdulást. Friss emlék még Sven Ulreich kapitális hibája, ő egy Siófokhoz nem mérhető klub, a Bayern München kapuját védi mostanában, csapata a magyar NB II-vel össze nem vethető Bajnokok Ligájában játszott egyszerű elődöntőt, ő pedig a szünet utáni első percben egy hazaadással nem tudott mit kezdeni: egyszerre akarta felvenni és elrúgni, ebből komikus mozdulatsor kerekedett ki, a Real Madrid pedig ennek köszönhetően vezetést szerzett.

Forintban kifejezve milliárdokkal lett szegényebb a bajor klub a kieséssel, amelyben ez a hiba komolyan közrejátszott, és nem is maradt el az edzői reakció Jupp Heynckestől:

„Ulreich megzavarodott, egy pillanatra elvesztette a fonalat, de a teljesítménye összességében jó volt. Szörnyű lehet neki.” A kapus a közösségi oldalán kért bocsánatot, mire a csapattársai így estek neki a kommentekben: „Fel a fejjel, Sven!”, meg hogy „Együtt nyerünk, és együtt veszítünk!”

Majdnem azt írtam, hogy más futballkultúra, de a más szó azt feltételezné, hogy a siófoki edző nyilatkozata mögött bármilyen kultúra is meghúzódna. Lorentz Márton egyébként a csapat utóbbi 33 mérkőzésén harmincszor volt tagja a kezdőcsapatnak, és csak kétszer nem lépett pályára. Szeptember 30-a óta Varga Attila állítja össze a Siófokot.

Emberség, pedagógiai érzék – itt talán nagyobb a különbség, mint a futballtudásban a Bayern és a Siófok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!