Sümeg

2016.01.08. 16:10

Hetvenéves lett Barsi Balázs

Sümeg – Barsi Balázs ferences, az ország egyik legismertebb és legnagyobb hatású igehirdetője, teológiai írója, a sümegi kegytemplom igazgatója hetven éve, január 5-én, Sióagárdon született. Munkásságát rendtársa, a ferencesek jelenlegi tartományfőnöke mutatja be.

Balázs atya soha nem hagy kétséget afelől, hogy a szerzetes elsődleges feladata, hogy „főállású imádkozó” legyen. Tanítását tettei is követik. Számára a liturgia, a szentségek kiszolgáltatása éppúgy az imádság helye, mint a csendes elmélkedés, a szentségimádás. Rendházi közösségében az életet mindig a szentmise, a szent zsolozsma köré szervezi, de fontosnak tartja a közös elmélkedési időt is. – Ha a szerzetes elhagyja az imádságot, elveszik – intette magiszterként gyakorta növendékeit.

Habár Balázs atya hangja, kézírása, járása összetéveszthetetlen, eredetisége mégis bensőjéből fakad. Egy-egy evangéliumi mondat magyarázatában, egy mindennapi beszélgetésben a valóságot sokszor meghökkentő módon, a maga eredetiségében és egyszerűségében képes feltárni. Balázs atya környezete, szobája, az általa lakott rendházak mindig is tanúságot tettek a szépségnek erről a nemes valóságáról. Környezetében az egyszerű paraszti világból való értékek éppúgy jelen vannak, mint a legzseniálisabb művészek alkotásai, hirdetve a teremtés és a megtestesülés óta nyűhetetlen igazságokat. Balázs atya az az ember, aki tanításában mindig ki meri mondani az igazat, hirdetve, hogy az Urat teljes szívvel kell követni.

Fr. Dobszay Benedek OFM minister provincialis

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!