Sümeg

2016.03.09. 10:32

Lovas polgárőrök az erdők, mezők biztonságáért

Sümeg - Váratlan, veszélyes vagy nehéz helyzetekben is követnie kell a lónak a lovas utasításait. Az Országos Polgárőr Szövetség keretein belül három éve alakult a lovas tagozat.

Tisler Anna

A polgárőr szolgálat ezen ága hamar népszerű lett. Ma már az ország 161 településén működik lovas tagozat, összesen közel 800 taggal. Veszprém megye tíz településén látnak el a polgárőrök lovas szolgálatot is. A sümegi két éve alakult, és ma már a népesebbek közé tartozik, jelenleg 15 taggal. Az országos szövetség a tagok folyamatos és ingyenes képzéséről is gondoskodik. Március első hétvégéjén Sümegen tartották a dunántúli régió számára a képzést, amelyen a helyi, a kapolcsi, a taliándörögdi, a pápai és a zalaszentgróti egyesület 33 polgárőre vett részt.

Gyakorlás a lovardában

A képzésen előadást tartott Nádai Nagy Péter a lovas tagozat elnökségi tagja valamint Domoszlai Dániel nyugalmazott rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a készenléti rendőrség lovas alosztályának volt vezetője.

Nádai Nagy Péter a bemutatón szólt arról is, hogy  a lovasnak ismernie kell azt, az állat hogyan reagál bizonyos helyzetekre. A szolgálatban, az erdőben találkozhatnak orvvadászokkal, fatolvajokkal. Beláthatatlan következményei lehetnének, ha a ló megijedne a lövés, a motoros fűrész hangjától. A képzés egyik részében ilyen gyakorlatokat végeztek. A lovarda elkerített részén ezt is többször gyakorolták. Az oktató riasztópisztolyból több lövést adott le, bekapcsolt motoros fűrésszel ment el az állatok előtt, majd rendőrautó szirénázott és villogott. Az első gyakorlaton, péntek délelőtt még néhány ló félt, a vasárnap délutáni foglalkozáson már mindegyik nyugodt maradt. Gyakorolták a tócsán, a hídon áthaladást, a gyors és a lassú menetet, majd a képzés végén rendőri felvezetés mellett végigvonultak a város főútcáján.

Nádai-Nagy Kamilla a pallón átkelést mutatja, a háttérben Molnár Katalin, a sümegi egyesület tagja


Domoszlai Dánieltől megtudtuk, a lovas szolgálat ellátásának alapja a megfelelő lovas tudás, de önmagában attól, hogy valaki díjugrató bajnok, még nem biztos, hogy alkalmas a szolgálatra. Ott ugyanis teljesen mások a körülmények. A szolgálatban közúton, lakott területen közlekednek, jöhetnek szembe nagy sebességgel autók, kamionok, és a lovasnak ekkor is uralnia kell a helyzetet.

Domoszlai Dániel a biztonságos lovas szolgálatról tartott előadást a képzésen


Fontos, hogy ló és lovas összeszokott legyen, az állat hajtsa végre az utasításokat. Kellemetlen volna, ha a járőrszolgálatot ellátó kárt tenne valaki kertjében, mert nem tudta megfelelően irányítani lovát. Az embernek akkor is a nyeregben kell maradnia, ha szolgálat közben törvénysértést észlel és vágtázni kezd, valamint, ha egyik kezével telefonján a rendőrséget hívja vagy a bizonyítási eljárás megkönnyítése céljából fényképez. A lovasokat események biztosítására vagy rendezvényeken való részvételre is felkérik. Azok a feladatok, amelyek ellátásakor emberek között mozognak, igénylik a legnagyobb tudást. A lovas tagozat tagjai többségében fiatalabbak, de a magasabb életkor sem akadály, vannak hatvan éven felüliek is.

Molnár Zoltán megyei koordinátor, a sümegi polgárőr egyesület elnöke elmondta, hogy lovas szolgálatot ellátók gépkocsival nem, vagy nehezen megközelíthető helyekre is el tudnak jutni, hangtalanul, nehezen észrevehetően közlekednek, így a tettenérés esélye is nagyobb. A sümegi lovasok már alakulás után két évvel komoly eredményt értek el. Három fiatal hölgy lovagolt ki a várostól hat kilométerre fekvő Hajnal hegyre egy októberi péntek délután még 2014-ben. Egyikük megpillantott az egyik pince közelében három férfit, akik kezében feszítővas volt. A férfiak, miután megpillantották a polgárőrség feliratos mellényt, futásnak eredtek. Rendőrkézre ugyan nem kerültek, de az eredmény így is magáért beszél. Míg a korábbi években mindig jelentett pincefeltörést néhány tulajdonos, az eset óta egy sem történt. A lovasok, akárcsak a motoros vagy gépkocsizó polgárőrök bármikor felbukkanhatnak. Karácsonykor kilovagoltak a város határába, az erdőkbe, és tervezik a húsvéti szolgálatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!