Több mint kétszáz vendég

2018.02.26. 11:35

Zsófia emlékét őrzik a jótékony célú sümegi bállal

A hagyományos Zsófia-bálon idén már ötödik alkalommal mulattak a bálozók és vendégeik a sümegi Hotel Kapitányban.

Tóth B. Zsuzsa

A Zsófia-bálra idén is megtelt a terem Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szervezők nevében Fodor József, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ munkatársa üdvözölt mindenkit, majd a bálon mulató több mint kétszáz vendéget Végh László köszöntötte.

A Zsófia-bálra idén is megtelt a terem Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Van mire büszkének lenni Sümegen, egyebek mellett a Zsófia-bál hagyományára lehet építkezni. Az elmúlt öt év is nagyon nagy siker a város életében, és az idei esztendőre szintén nagy reményekkel nézhetünk. Újra olyan lehet Sümeg, mint a 19. század középső harmadában volt, amikor olyan nevek fémjelezték városunkat, mint Ramassetter Vince, Deák Ferenc, Kisfaludy Sándor, Kisfaludy Mór. Ezek a személyek biztos gazdasági alapra építkezhettek. Most az ötödik Zsófia-bál alkalmával is ezt szeretnénk kihangsúlyozni. Sümegnek fejlődnie kell! Mi most jó úton járunk, kitűzött céljaink szerint biztos alapokra szeretnénk építeni hosszú távon Sümeg jövőjét. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ipart, a turizmust kell fejleszteni. Azt kívánom, hogy továbbra is együtt jól teljesítsünk – mondta a polgármester.

A szervezők nevében Horváth Csilla, az Építőipari Gyártók és Beszállítók Egyesület elnöke köszönetet mondott a vendégeknek a részvételért, a társszervezőiknek a munkáért, Kovács Lászlónak, a Térségi Vállalkozók Egyesület elnökének és Tihanyiné Imre Líviának. Hangsúlyozta, hogy közös céljuk a jótékonykodás folytatása, ebben az évben a méltó elődök emlékének ápolására fordítják a bál bevételét. Az est díszvendége Mága Zoltán hegedűművész volt, aki a közönségét elkápráztatta bravúros játékával. A Petőfi Színház művészei felelevenítették Zsófia alakját és a 19. század hangulatát. A bálban a Start együttes zenélt, a vacsora után tánc, tombola várt a vendégekre. A bál története Ramassetter Vince korához nyúlik vissza, aki takácslegénynek öltözve kereste Zsófia szerelmét. A lány a Nyitra megyei Babróról származott, és Ramassetter felesége lett, ezáltal Sümeg mezőváros lakójává és patrónusává vált. Zsófia fogékony volt a nehéz sorsú gyermekek, családok sorsának gondozására, ápolására. Az általa létrehozott számos alapítványon keresztül szervezte meg a segítséget és alapította meg az óvodát, amely ma az ő nevét viseli. Ezekre a hagyományokra építve indult útjára a Zsófia-bál ezelőtt öt évvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!