Tapolca

2016.08.22. 16:20

Tiszta, rendes udvar - A régen is népszerű elismerést 15 porta kapta idén

Tapolca - Idén 15 ház kapujára kerülhet ki a Tiszta udvar, rendes ház feliratú kis tábla, amelyet a Tapolcai ünnepi napok keretében adtak át a tulajdonosoknak.

Tóth B. Zsuzsa

A Virágos Tapolcáért versenyt 2004 óta szervezi a Vállalkozók Területi Ipartestülete, a Városért Egyesület, az Épített és Természeti Értékek Védelméért Alapítvány és a Tapolcai Városszépítő Egyesület az önkormányzattal karöltve. Harmadik éve már a Tiszta udvar, rendes ház táblákat is kiosztja a zsűri az azt kiérdemlő ingatlanoknak. Tíz erkély és tíz előkert kap elismerést. Idén 59 nevező és jelölt volt összesen, és bár a nyári viharok megtépázták a kerteket, a zsűri szerint a tulajdonosok mindent elkövettek azok rendbe hozásáért. Az erkély és előkert kategóriában évről évre több a visszatérő nevező, a Tiszta udvar, rendes ház címet elnyerők pedig nem nevezhetnek még egyszer, hiszen a cél, hogy minél több ilyen épület legyen a városban. Viszont a címhez méltóképpen rendben is tartják környezetüket, egyetlen alkalommal sem kellett még visszavenni a táblát.

A régi idők hangulatát is idéző táblát kiérdemelte Töreky Lajosné, Vali néni is, aki a Móricz Zsigmond-közben lakik. Vali néni egyedül tartja rendben udvarát, kertjét, csak a fagyérzékeny bokrok hatalmas cserepeinek tavaszi és őszi elhelyezésében, a sövény nyírásában kell fiai segítségét kérnie. Bár az udvar nem nagy, Vali néni nem egyszerűsíti le a rendben tartását azzal, hogy beveti fűvel, inkább ahova csak tud, egynyári virágokat ültet, évelő növényeket nevel. Veteménye a balatonedericsi családi háznál van, ott is akad munka bőven. A tapolcai kertben szépen virít a plumbágó, azaz ólomvirág, a himalájai selyemfenyő árnyékában a kövekkel szegélyezett virágoskertben jól érzik magukat a különféle szellőrózsák. Flox tarkállik az alacsony lobéliák mögött, amelyeket Vali nevelt magról. Ő metszi a rózsákat, évente többször formára alakítja a tiszafát, a hortenziát edényben tartja, hogy a tűző nap elől elvihesse, ha úgy adódik.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az idei időjárás adott munkát bőven, a viharok megtépázták a növényeket, a sok eső miatt a szokásosnál többet kellett nyírni a füvet. De Vali nénit ez nem tartotta vissza attól, hogy a lehető legszebb, legtisztább legyen a kertje, udvara, így ki is érdemelte a kis táblát.

A fűszernövények is kaptak helyet

Vali néni tapolcai kertjében a gyógy- és fűszernövényeknek is van hely, külön ágyásban neveli őket. Elszaporodott a levendula, bokrosodnak a különféle fűszernövények. Zöldségfélét a balatonedericsi ház nagy veteményesében termeszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!